Prima RECTIFICARE BUGETARĂ a Guvernului Tudose. Ce MINISTER pierde cei mai mulți bani
- Ana Petrescu
- 8 septembrie 2017, 16:43
Cabinetul Tudose pregătește prima rectificare bugetară din acest an. Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, creșterea economică de 5.8% pe semestrul I a dus la o creștere a PIB cu 21,9 miliarde, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei, anunţă Ministerul Finanţelor Publice. Ca urmare a acestei cresteri, Guvernul va aproba o rectificare bugetara pozitivă, cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.
În urma rectificării bugetare a Executivului cei mai mulți bani îi pierde Ministerul Transporturilor, conform unui document obținut de la Guvern de către economica.net. Astfel, Trasporturile, conduse de Răzvan Cuc, rămân cu mai puţin de 44% din cât primise iniţal, adică peste 6,2 miliarde de lei. Transporturile mai rămân cu doar 7,8 miliarde de lei, faţă de 14 miliarde, cât se decisese în primă fază.
Pe locul doi la perdanți este Ministerul Dezvoltării Regionale, căruia i se iau 30%, adică aproape 2 miliarde de lei. Prin urmare, ministerul lui Sevil Shhaideh rămâne cu doar 4,7 miliarde lei.
Al treilea perdant este Ministerul Cercetării, căruia i se iau 318 milioane de lei, adică 18% din buget. Urmează Ministerul Comunicaţiilor, care pierde nu mai puţin de 59% din buget, adică 303 milioane de lei.
În clasamentul ministerelor care pierd bani, urmează Ministeriul Educaţiei, cu un minus de 239 de milioane de lei, adică 5% din buget.
De ce aceste reduceri de bani
„Diminuarile au fost operate în principal de la Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Educației Naționale din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene, motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, intarzirea procedurilor de achiziție ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an", susțin reprezentanții Ministerului de Finanțe.
„Este de menționat faptul că la ministerele la care au operate diminuări ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzător și creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat deloc procesul de contractare a proiectelor finanțate din fonduri europene precum și a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetar (cash) ce nu mai poate fi utilizate în următoarele 4 luni. De asemenea, în bugetul Ministerului Finanțelor-Acțiuni generale, fost acordate credite de angajament în sumă de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții", în vederea demarării procesului de selecție a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie” mai arată Ministerul de Finanțe.
Cine primește fonduri suplimentare
Guvernul alocă sume suplimentare pentru plata unor salarii şi pensii, a subvenţiilor pentru agricultori şi a finanţării programului Start-up Nation În plus, o sumă destul de mare, de 2,4 miliarde de lei, a fost alocată Ministerului de Finanţe pentru prefinanţarea investiţiilor din programele cu fonduri europene, dat fiind că banii europeni încă nu vin.
La bugetele locale au fost asigurate 697 milioane lei pentru:
- salariile profesorilor din învățământul preuniversitar - 350 milioane lei
- centre persoane cu handicap – 89,2 milioane lei
- însoțitori persoane cu handicap – 110,9 milioane lei
- programul cornul si laptele in scoli – 69,1 milioane lei
- direcțiile de asistență socială și protecția copilului – 78 milioane lei
La Ministerul Sănătății s-a asigurat suplimentar sumă de 431 milioane lei pentru plată personalului, în principal personalul medical din unitătile sanitare.
La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost asigurate suplimentar suma de 1,775 miliarde pentru schemele de plăti directe pe suprafață. Aceste sume vor fi asigură integral plata în avans, pentru înființarea culturilor în anul 2018. Totodată se va asigura cofinantarea proiectelor depuse în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 finanțate din FEADR.
La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru:
- asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor
- asigurarea mentenanței la elicopterele din dotare
- achiziția de echipamente de protecție pentru polițiști
La Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat s-au alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene pentru programul start-up nation suma de 250 milioane lei. La Ministerul Muncii și Justiției Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei aferentă pensiilor și drepturi de asistentă socială. La Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale s-a asigurat suma de 2.464 milioane lei pentru prefinanțarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene.