Recruții ruși trimiși în războul din Ucraina au dreptul la congelarea gratuită a spermei

Recruții ruși trimiși în războul din Ucraina au dreptul la congelarea gratuită a spermeiSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Militarii ruși care au fost trimiși pe frontul din Ucraina, de unde au șanse foarte mici să se întoarcă vii, având în vedere numărul de victime de până acum, primesc beneficii. Doar că de acestea cei morți nu vor mai avea cum să beneficieze...

Războiul din Ucraina se află în cea de-a 11-a lună, după ce a intrat într-o fază lentă și anevoioasă, pe măsură ce iarna s-a instalat.

Citându-l pe Igor Trunov, președintele Uniunii Avocaților din Rusia, TASS a relatat că Ministerul Sănătății a răspuns la apelul său pentru asistență bugetară cu privire la acest plan. Ministerul "a determinat posibilitatea de sprijin financiar de la bugetul federal pentru conservarea și depozitarea gratuită a celulelor germinale (spermatozoizilor) pentru cetățenii mobilizați pentru a participa la operațiunea militară specială pentru 2022-2024", a declarat Trunov, potrivit Reuters.

De asemenea, familiile pot utiliza gratuit biomaterialul stocat, dacă asigurarea medicală obligatorie indică faptul că pot face acest lucru.

Războiul din Ucraina. Sute de mii de ruși au fugit din țară

Rusia a chemat peste 300.000 de rezerviști pentru a sprijini ceea ce numește "operațiunea sa militară specială" în Ucraina, în cadrul unei campanii de mobilizare lansată în septembrie.

Această campanie a determinat sute de mii de bărbați ruși să fugă din țară pentru a evita să fie recrutați și a declanșat cele mai mari proteste anti-Kremlin de când Rusia și-a trimis trupele în Ucraina, în februarie.

Războiul din Ucraina, în cifre

Mii de civili ucraineni au fost uciși sau răniți de la izbucnirea războiului cu Rusia la sfârșitul lunii februarie, a estimat un organism al Națiunilor Unite, conform Reuters.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 17.831 de victime până la 26 decembrie, dintre care 6.884 au fost decese.

Biroul a avertizat că "numărul real este considerabil mai mare, pentru că primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării".

Din cele 17.831 de victime, 10.947 de civili au fost raportați ca fiind răniți.

Mai mult de jumătate dintre decese și răniri au fost înregistrate în regiunile Donețk și Luhansk - unde au fost ucise 4.052 de persoane și 5.643 au fost rănite.

OHCHR a precizat: "Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost provocate de utilizarea armelor explozive cu efecte pe scară largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea, rachete și lovituri aeriene".

Instituția a adăugat că datele sunt neclare în zonele în care au avut loc "ostilități intense", cum ar fi Mariupol și Izyum în est și Lysychansk, Popasna și Severodonetsk.