Cercetătorii olandezi au raportat recent cel mai lung caz cunoscut de infecție cu SARS-CoV-2 (COVID), care a durat 613 zile la un bărbat imunocompromis, care în cele din urmă a decedat din cauza unei afecțiuni subiacente.
După ce a primit mai multe vaccinuri Covid, bărbatul în vârstă de 72 de ani, care a rămas fără nume, a fost infectat cu varianta Omicron a coronavirusului în 2022, în ciuda faptului că avea deficiențe imunitare semnificative. Până la decesul său, în luna octombrie a anului trecut, acesta a fost testat pozitiv la coronavirus în fiecare zi, pentru un total de 613 zile.
Deși în trecut au fost raportate cazuri extrem de lungi de COVID-19, acesta este de departe cel mai lung caz de până acum. Bătrânul a fost infectat timp de douăzeci de luni, iar în acest timp medicii au încercat totul pentru a-l trata, dar nimic nu a avut succes. Chiar și cu ajutorul medicamentelor cu anticorpi, organismul său nu a reușit să organizeze un răspuns imunitar suficient de puternic pentru a combate virusul, iar acesta a decedat anul trecut din cauza unei recidive a unei afecțiuni medicale subiacente.
Record de infecție cu COVID
În cele mai multe cazuri, infecțiile cu SARS-CoV-2 se rezolvă în câteva zile sau săptămâni, dar în acest caz grav, infecția a durat aproape doi ani. Potrivit unui raport publicat de cercetătorii de la Amsterdam University Medical Center (Amsterdam UMC) din Olanda, virusul a devenit rezistent la tratamentul cu anticorpi COVID-19, sotrovimab, la numai 21 de zile după ce pacientul a început să îl ia.
Medicii au prelevat probe de la bărbat de mai multe ori în timpul infecției, pentru a examina compoziția genetică a coronavirusului. Aceștia au descoperit că varianta originală Omicron BA1 suferise peste 50 de mutații, dintre care unele i-ar fi permis să evite detectarea de către sistemul imunitar uman. Deși, din fericire, nu a existat „nicio transmitere documentată” către alți membri ai comunității, cazul evidențiază pericolele pe care le prezintă infecțiile persistente cu SARS-CoV-2.
Cazul evidențiază posibilitatea unor infecții de lungă durată cu SARS-CoV-2 la persoanele imunocompromise, deoarece virusul poate evolua în mod extensiv în interiorul gazdei, ducând la apariția unor tulpini distincte, potrivit cercetătorilor.
Un motiv în plus pentru a monitoriza „persoanele imunocompromise cu infecții persistente, având în vedere amenințarea potențială pentru sănătatea publică, dată de posibila introducere în comunitate a unor variante de evadare virală”, este cea mai îndelungată infecție SARS-CoV-2.
sursa: odditycentral.com