În 2024, autoritățile din Iran au atins un nivel alarmant de brutalitate, executând cel puțin 31 de femei, conform raportului publicat de Iran Human Rights (IHR), o organizație nonguvernamentală cu sediul în Norvegia. Acest număr reprezintă un record trist de la începutul monitorizării pedepsei cu moartea în această țară, din 2008, relatează AFP.
În Iran sistemul judiciar este unul inechitabil
"Execuția femeilor în Iran dezvăluie caracterul brutal și inuman al pedepsei capitale și demonstrează cât de înrădăcinate sunt discriminarea și inegalitatea între sexe în sistemul judiciar iranian," a declarat Mahmoud Amiry-Moghaddam, directorul IHR. De la înființarea sa, IHR a documentat 241 de execuții în perioada 2010-2024, dintre care 114 au fost pentru crime și 107 pentru infracțiuni legate de droguri, arată France24.
În Iran, legea islamică a talionului, cunoscută sub numele de "qisas", permite ca o crimă să fie "plătită" cu o altă viață dacă familia victimei nu iartă sau nu acceptă o compensație financiară. Această practică reflectă un sistem judiciar care rareori ia în considerare circumstanțele atenuante precum violența familială.
Victime ale violenței domestice. Cazuri Cutremurătoare
Un aspect deosebit de dureros al acestor execuții este că multe dintre femeile condamnate în Iran pentru crimă au fost ele însele victime ale violenței domestice sau ale abuzurilor sexuale. "Numeroase femei executate cu privire la crimă erau victime ale violențelor domestice sau unor abuzuri sexuale și acționau din disperare," explică IHR.
Printre cazurile care au șocat opinia publică se numără cel al Zahrei Esmaili, forțată să se căsătorească cu violatorul său, un funcționar de la Ministerul Informațiilor, după ce a rămas însărcinată. Ea a fost executată în 2021 pentru uciderea soțului ei, care era violent. Înainte de execuția sa, Zahra Esmaili a suferit un atac de cord văzând execuția altor bărbați. Cadavrul ei a fost însă spânzurat, pentru a fi „îndeplinită” sentința.
Un alt caz notabil este cel al lui Reyhaneh Jabbari, spânzurată în 2014 la vârsta de 26 de ani pentru uciderea unui fost agent de informații care a încercat s-o agreseze sexual. Cazul ei a fost documentat în filmul "Șapte ierni la Teheran", prezentat la Festivalul de Film de la Berlin în 2023.
Organizațiile pentru drepturile omului rămân profund îngrijorate de creșterea numărului execuțiilor și suspectează că acestea sunt folosite pentru a amplifica frica în rândul populației iraniene, mai ales în contextul protestelor din 2022-2023.