Record mondial pentru cea mai mare piatră la rinichi. Era cât un grapefruit și avea peste jumătate de kilogram

Record mondial pentru cea mai mare piatră la rinichi. Era cât un grapefruit și avea peste jumătate de kilogram piatra la rinichi - record mondial 2023. sursa: Sri Lanka Army

O piatră la rinichi de dimensiuni uriașe a fost scoasă din trupul unui pacient indian. Mărimea acesteia i-a făcut pe cei de la Guiness Book să o considere cea mai mare "bijuterie" descoperită vreodată.

Când Canistus Coonghe, în vârstă de 62 de ani, a intrat în sala de operație pe 1 iunie 2023, probabil că nu a crezut că va deține un record mondial. Dar soldatul pensionar al armatei din Sri Lanka este în cartea recordurilor Guiness Book după ce chirurgii militari au îndepărtat ceea ce a fost declarat cel mai mare și mai greu piatră la rinichi din lume.

Piatra de la rinichi era de mărimea unui grapefruit. Ea măsoară aproximativ 13,3 cm lungime - ceea ce Guinness World Records notează că a fost mai mare decât piatra la rinichi de 11,8 cm a precedentului deținător de record mondial. Piatra cântărea 800 de grame, depășind cu ușurință recordul anterior pentru cea mai grea găsită vreodată, potrivit Guinness.

Dr. Kugadas Sutharshan a îndepărtat piatra din trupul lui  Coonghe printr-o incizie în pelvisul rinichiului, o procedură numită pielolitotomie deschisă, potrivit USA Today. În ciuda obstrucției evidente, medicii au spus că rinichiul lui Coonghe funcționa normal. Deși ficatul, vezica biliară, pancreasul și splina aveau și ele dimensiuni normale, prostata s-a mărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare piatră la rinichi

Coonghe încă se recuperează după operație, dar se descurcă bine, potrivit Guinness. O radiografie a pietrei înainte de operație arată cât de mare era în corpul lui Coonghe, scrie Huffington Post.

Cea mai mare piatră la rinichi anterior a fost una care măsura 12,97 cm, fiind extrasă de la un pacient asiatic, Vilas Ghuge din India, în 2004. Anterior deținătorul recordului pentru cea mai grea piatră i-a aparținut Wazir Muhammad din Pakistan, a cărui "bijuterie" de 640 grame a fost eliminată în 2008.

Pietrele la rinichi se formează de obicei atunci când mineralele și sărurile cristalizează în depozite dure. Pietrele sunt uneori cauzate de deshidratarea cronică și de anumite afecțiuni medicale, cum ar fi guta și boala inflamatorie a intestinului, și pot provoca o mare durere. Majoritatea sunt eliminate prin urinare. Altele necesită terapie cu ultrasunete sau o intervenție chirurgicală.