Este vorba de celebrul sacou creat ca un omagiu adus pictorului Vincent Van Gogh, și care reproduce ”Florile soarelui” atât de des întâlnite în opera olandezului. Există doar patru astfel de sacouri.

Considerat o piesă de referinţă în istoria modei, acest sacou a fost achiziţionat de National Gallery of Victoria din Melbourne, Australia, arată AFP citată de Agerpres.

Piesa a fost prezentată în premieră în cadrul colecției haute couture primăvară-vară din anul 1988. Yves Saint Laurent a conceput acest sacou realizat în numai patru exemplare, fiecare necesitând câte 600 de ore de muncă. Taiorul e căptuşit cu satin de mătase, și a fost realizat în doar patru exemplare.

Exemplarul purtat de top modelul Naomi Campbell în timpul defilării de modă în care s-a prezentat colecția de lux este păstrat în colecţia muzeului Yves Saint Laurent, fiind una din piesele iconice ale designerului. Acesta nu e singurul sacou inspirat de arta lui Van Gogh. Yves Saint Laurent a mai creat un altul, inspirat din tabloul ”Iris” de Van Gogh, realizat, și acesta, tot în serie mică.

În luna ianuarie, la Paris, un sacou Yves Saint Laurent couture cu tema ”Iris”, din garderoba femeii de afaceri libaneze Mouna Ayoub, a fost vândut cu 175.500 de euro, de patru ori mai mult decât valoarea estimată, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Cornette de Saint-Cyr.

Yves Saint Laurent a murit în 2008, la vârsta de 71 de ani.

Sursa foto: www.theguardian.com