Record MONDIAL al unei licitaţii: Pentru prima dată una lângă alta ZEIŢA şi INCREDIBILA sculptură care are conotaţii de VINDECARE şi magie. Care este SECRETUL | VIDEO

Record MONDIAL al unei licitaţii: Pentru prima dată una lângă alta ZEIŢA şi INCREDIBILA sculptură care are conotaţii de VINDECARE şi magie. Care este SECRETUL | VIDEO

O zeiţă filiformă stând în picioare pe un car cu roţi foarte mari...

O sculptură a elveţianului Alberto Giacometti intitulată „Chariot”, estimată la peste 100 de milioane de dolari, ar urma să fie vedeta licitaţiei organizate la New York, în luna noiembrie, de Sotheby’s , după cum a anunţat vineri această casă de licitații, potrivit AFP.

Concepută în 1950 şi turnată în bronz în perioada 1951-1952, lucrarea reprezintă o zeiţă filiformă stând în picioare pe un car cu roţi foarte mari. Giacometti a realizat şșase exemplare din ‘Chariot’, iar cel oferit de Sotheby’s este primul scos la licitaţie în mai bine de 30 de ani.

Una lângă alta

Ne puteți urmări și pe Google News

Preţul estimat este comparabil, potrivit specialiştilor, cu ceea ce reprezintă, pentru moment, un record mondial pentru o sculptură vândută la licitaţie. „L’homme qui marche I” de Giacometti s-a adjudecat în 2010 pentru 104,3 milioane de dolari la licitaţia organizată de Sotheby’s la Londra. Pe lângă „Chariot”, casa va propune la 4 noiembrie, în cadrul serii de artă impresionistă şi modernă, sculptura „Tete” (Cap) a italianului Amedeo Modigliani, realizată în 1911-1912 şi estimată la peste 45 de milioane de dolari.

Aceste două lucrări vor fi prezentate una lângă alta pentru prima dată şi marchează începutul şi sfârşitul epocii moderne, a subliniat casa de licitaţii. „Cu conotaţiile sale de vindecare, forţă şi magie, această sculptură eroică semnifică reînvierea după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat Simon Shaw, codirector al departamentului de Artă impresionistă şi modernă al Sotheby’s la nivel mondial, referindu-se la „Chariot”.

Ceva unic

Sculpturile lui Modigliani intitulate „Tete” se numără printre cele mai venerate sculpturi din secolul al XX-lea’, a adăugat acesta, exprimându-şi admiraţia faţă de „aura absolut captivantă” a lucrării scoase la licitaţie. „Secretul este că cele două lucrări, alăturate, emană o atracţie incredibilă, unii dintre colecţionari fiind convinşi că alăturarea acestora nu este întâmplătoare, considerând magia combinată a lucrărilor ceva unic”.