RECORD. Creştere spectaculoasă la PREŢUL CURENTULUI ELECTRIC

RECORD. Creştere spectaculoasă la PREŢUL CURENTULUI ELECTRIC

Preţul curentului electric a ajuns la 445 lei/MWh, un nou record, crescând cu 35%, în ultimele două zile, a declarat Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

“Avem un nou preţ record istoric la curentul electric. Azi a ajuns la 445 lei/MWh. Asta înseamnă ca preţul energiei electrice a crescut cu 35% în ultimele două zile, faţă de 330 lei/MWh înregistrat în data de 1 august 2017. Faţă de august 2010, preţul este de peste 3,2 ori mai mare în present”, a spus Paul, citată de Agerpres.

INACO este de părere că trebuie solicitat un control din partea ANRE pentru a verifica modul în care au fost şi sunt respectate prevederile Codului Comercial în ceea ce priveşte actuala organizare a factorilor şi structurilor implicate în Piaţa Angro a Energiei Electrice, a activităţilor acesteia şi a modului de decontare a tranzacţiilor din cadrul acesteia.

Think-tank-ul INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate propune ca OPCOM să afişeze codurile de participant pe diagramele orare şi să prezinte explicit, într-un tabel anexat, cantităţile de energie tranzacţionate de fiecare participant, să determine şi să asigure ca închiderea porţilor de ofertare sunt urmate imediat de stabilirea preţului de închidere a pieţei pentru ziua de tranzacţionare, să organizeze operatorul Pieţei de Echilibrare ca instituţie separată, aflată doar sub controlul UNO-DEN şi să delege decontarea energiei de dezechilibru către aceasta instituţie, să interzică participarea Transelectrica la PZU în calitate de Operator de Transport şi Sistem, eventualele nevoi pentru acoperirea pierderilor urmând a fi făcute transparent prin licitaţie publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, mai propune ca OPCOM să oblige toţi participanţii la PZU să respecte obligaţia de deschidere a garanţiei bancare adecvate şi să publice pe site-ul OPCOM identitatea participanţilor care au deschise astfel de garanţii bancare, să organizeze o a doua şedinţă de tranzacţionare în cursul aceleiaşi zile, pentru a evita eventualele tranzacţii fictive şi practici anticoncurenţiale, să comunice către participanţii la PZU maniera de calcul şi datele care stau la baza calculului preţului de dezechilibru, în mod transparent şi continuu, eventual prin afişarea acestui calcul pe site-ul OPCOM sau prin orice altă metodă care asigură o transparenţă echivalentă.