Premierii Ungariei şi Slovaciei s-au acuzat unul pe celălalt de tolerarea extremismului, la un summit organizat sâmbătă, cu scopul de a aplana tensiunile apărute în ultimele săptămâni în relaţia dintre cele două ţări.
Întâlnirea a produs totuşi o declaraţie prin care şeful guvernului maghiar, Ferenc Gyurcsany, şi omologul său slovac, Robert Fico, au promis măsuri împotriva grupărilor extremiste şi au recunoscut dreptul la identitate etnică şi culturală a minorităţilor naţionale.
Reuniunea, organizată în oraşul de frontieră Kormano, vine după o serie de incidente ce a început cu o ciocnire a poliţiei slovace cu suporterii de fotbal maghiari şi a continuat cu demonstraţiile antislovace ale extremiştilor ungari, care au organizat şi o scurtă incursiune peste graniţă. Ieri, Gyurcsany a anunţat că guvernul va lua măsuri împotriva grupurilor radicale şi ultranaţionaliste ungare. „I-am cerut ministrului justiţiei să modifice legislaţia actuală, pentru a putea acţiona legal împotriva extremei-drepte“, a anunţat premierul. Gyurcsany a mai spus totodată că-i va propune lui Fico să se ajungă la o definire a drepturilor importantei minorităţi maghiare din Slovacia.
Schimb de replici
În vreme ce a semnat declaraţia care promovează o relaţie de bună vecinătate, Robert Fico nu a uitat totuşi să arate cu degetul spre Budapesta. „Exportarea fascismului şi ideologiilor extremiste din Ungaria este inacceptabilă pentru Slovacia“, a spus premierul slovac, care a apreciat că guvernul maghiar nu face eforturi pentru stoparea grupărilor extremiste.
„Mulţi dintre noi, cei din Ungaria, credem nu numai că politica slovacă flirtează cu naţionalismul, dar chiar că s-a ataşat de el“, a apreciat la rândul lui Gyurcsany, cu o aluzie la partidul slovac naţionalist SNS, aflat în coaliţia de guvernare de la Bratislava.
Gyurcsany a abordat şi problema importantei comunităţi maghiare din Slovacia, apreciind că educaţia minorităţilor ar trebui să beneficieze de mai multe fonduri şi că Bratislava ar trebui să numească un comisar pentru minorităţi.