Recomandarea prof. Streinu-Cercel: „Mâncați pe rând sau cu masca pe nas!"

sursă: EVZ

Sărbătorile atipice ale acestei ierni vor fi individualiste, căci specialiștii lansează apeluri la însingurare: spuneți adio meselor cu oaspeți sau petreceți sărbătorile cu masca pe față.

Autoritățile și medicii pun un accent tot mai susținut pe campaniile de informare a populației cu privire la riscurile majore la care se pot expune dacă lasă garda jos chiar și pentru o zi, să mai respecte măsurile de prevenție a infectării cu SARS-CoV-2, potrivit Retetesivedete.

„Am ajuns să ne comportăm ca și cum am vrea să murim"

Toate mesajele repetă aproape obsesiv același îndemn: să renunțăm, pe cât posibil anul acesta, la reuniunile de familie sau cu prietenii. Riscul contractării noului coronavirus este foarte mare, ne atrage atenția managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prin intermediul Medikatv.ro: „De Crăciun și de Anul Nou lumea, pe bună dreptate, va avea tendința să se adune, să se viziteze, să fie împreună acasă. Și, deși toată lumea vrea să trăiască, am ajuns să ne comportăm ca și cum am vrea să murim.

Când știm cât se poate de clar că dacă nu ne ferim de circulația acestui virus, nu purtăm mască tot timpul și ne îmbolnăvim, atunci 40 la sută dintre cei care se îmbolnăvesc vor ajunge la spital, iar dintre aceștia 5% vor avea nevoie de terapie intensivă unde, se vede cu ochiul liber, nu mai sunt locuri. Depinde de noi ce vrem în această perioadă”.

„Să ne vizităm virtual, pe Skype, pe Zoom"

Sfatul specialistului este ca, în familiile în care tradiția întrunirii de Crăciun se va păstra totuși, oamenii să stea în jurul mesei cu măștile pe față și să mănânce pe rând.  „Sfatul meu e să stea fiecare la casa lui, să se viziteze virtual, pe Skype, pe Zoom, pe Facebook, dar să nu fie împreună.

Dacă sunt totuși împreună am un sfat: la masă să nu mănânce împreună, să mănânce pe rând. Iar dacă totuși se așează la masă împreună, să țină o mască în dreptul nasului și doar gura să fie eliberată. E o măsură suplimentară, pentru că noi nu știm dacă persoana din fața noastră este sau nu infectată, dacă este sau nu în perioada de incubație, chiar dacă și-a făcut un test rapid și a ieșit negativ”,  a spus reputatul specialist, conform surselor citate.