RECHIZITORIU Microsoft: Gheorghe Ştefan neagă în continuare că ar fi primit bani

RECHIZITORIU Microsoft: Gheorghe Ştefan neagă în continuare că ar fi primit bani

Gheorghe Ştefan recunoaşte că a intermediat o întâlnire între Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, însă neagă că ar fi primit vreo sumă de bani în urma implicării sale în fapte ilegale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat prelungirea măsurilor preventive a inculpaţilor din dosarul Microsoft.

"Inculpatul Gheorghe Ştefan recunoaşte că a intermediat întrevederea dintre inculpatul Cocoş Dorin, martorul Pescariu Dinu Mihail şi martorul Florică Claudiu de la Euro Hotel. Inculpatul Gheorghe Ştefan recunoaşte că a participat la aceste discuţii şi că a acceptat propunerea de a se încasa nişte comisioane pentru partid, însă neagă faptul că ar fi primit vreo sumă de bani", se arată în referatul prin care s-a propus menţinerea măsurii arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan, citat de Agerpres.

În opinia procurorilor, declaraţia lui Gheorghe Ştefan nu poate fi apreciată ca fiind una de recunoaştere a faptelor, inculpatul negând că ar fi beneficiat de vreo sumă de bani "pentru a nu se dispune măsuri de confiscare a folosului necuvenit".

 

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce s-a propus arestul la domiciliu

În schimb, procurorii au propus menţinerea măsurii arestului la domiciliu pentru inculpaţii Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, întrucât aceştia au avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale. Cei trei au recunoscut săvârşirea faptelor, au denunţat alte fapte de corupţie, iar prin declaraţiile şi documentele depuse au facilitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor suspecţi.

"Toate acestea constituie condiţii prevăzute de lege ce trebuie avute în vedere la aprecierea condiţiilor generale de luarea măsurii arestului la domiciliu, motiv pentru care faţă de aceştia s-a propus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu", se precizează în referat.

În document este prezentată şi o declaraţie a lui Gabriel Sandu, în care acesta recunoaşte că a acceptat să finanţeze partidul din care făcea parte (PDL - n.r.) pentru a-şi păstra funcţia de ministru şi afirma că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru a-şi atinge acest obiectiv.

 

Ce declară Gabriel Sandu

 

"Odată cu primirea acestor funcţii, politicienii devin părţi active ale mecanismelor de recuperare a sumelor. Mai precis, în momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid sau de alţii în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii", a afirmat Gabriel Sandu în declaraţia dată pe parcursul urmăririi penale.

  • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, marţi, propunerea procurorilor DNA de menţinere a arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan şi a arestului la domiciliu în cazul celorlalţi trei inculpaţi, decizia nefiind definitivă.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, precum şi primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft.