Mass-media rusă controlată de stat a raportat că pe 5 august, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre livrările de gaze cu Putin în timpul vizitei sale în stațiunea Soci de la Marea Neagră.
„Președinții au convenit în timpul discuțiilor că vom începe livrările parțiale de gaze și plata în ruble”, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak. Rusia furnizează anual Turciei aproximativ 26 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
De asemenea, şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite în ruble. Anunțul a fost făcut inițial de Moscova vineri seara, după mai bine de patru ore de discuții între Erdogan și președintele rus Vladimir Putin la Soci.
„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat Erdogan reporterilor la bordul zborului său de întoarcere de la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.
Erdogan nu a precizat volumul tranzacţiilor viitoare în ruble
Cei doi preşedinţi au convenit că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite parţial în ruble, a anunţat vineri seară viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak.
Rusia încearcă de luni de zile să-şi impună moneda în reglementările internaţionale împotriva euro şi dolarului, pe fondul sancţiunilor economice occidentale fără precedent împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.
Deşi a condamnat rapid ofensiva rusă, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două ţări şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei. În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei şi 45% din achiziţiile sale de gaze naturale.
Erdogan nu a dat explicații cu privire la cantitatea de gaz plătită în ruble
Nici Erdogan, nici oficialii ruși nu au spus ce parte din gaz va fi acoperită de plățile în ruble. Evitarea plății pentru gaz în dolari ajută Turcia să-și protejeze rezervele de valută în scădere.
Se spune că guvernul turc a cheltuit zeci de miliarde de dolari în ultimul an încercând să susțină lira împotriva scăderilor abrupte în timpul ultimei sale crize economice.
Mai exact, plata pentru gazul rusesc în ruble, chiar şi parţial, ar putea permite Turciei să nu-şi epuizeze în continuare rezervele valutare în dolari. Potrivit economiştilor, guvernul turc a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari încercând să oprească prăbușirea lirei turceşti, care şi-a pierdut aproape jumătate din valoare într-un an.
Erdogan şi Putin s-au angajat de asemenea la Soci să consolideze cooperarea energetică şi economică, relatează barrons.com.