În cadrul recensământului ce se desfășoară în Republica Moldova, jumătate din populație a fost recenzată, după cum arată datele oficiale.
Aproximativ un milion de locuințe și 1,4 milioane de persoane, este vorba despre aproape jumătate din populația Basarabiei, au fost numărate într-o lună și o săptămână la recensământul care a început la data de 8 aprilie. Această amplă acțiune națională se va încheia pe 7 iulie.
Pe de altă parte, au existat sute de persoane au refuzat să participe, dar nu au fost încă amendate de autorități.
Directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a explicat că numărul refuzurilor este „foarte mic” comparativ cu numărul total al cetățenilor.
Când se încheie recensământul din Republica Moldova
„Avem în jurul la o mie de refuzuri pe întreaga țară raportat la 2,5 milioane de persoane”, a spus Oleg Cara în podcastul video „Pe Agendă” al Europei Libere. Explicând că aceste refuzuri nu sunt definitive, ci sunt, de cele mai multe ori, situații când oamenii nu sunt gata să ofere informații la prima vizită a recenzorilor.
Datele de referință cu care operează BNS sunt din ianuarie 2023: numărul total de locuințe potențiale (nu neapărat locuite) este de 1,6 milioane și populația cu reședința obișnuită – 2,5 milioane persoane. Asta înseamnă că recenzorii au numărat deja mai mult de jumătate din locuințele de pe teritoriul R. Moldova și aproape jumătate din populație.
„În unele localități, în special rurale, ritmul de colectare [a datelor] este ceva mai mare decât cel planificat”, a mai precizat Cara.
Niciun cetățean nu a fost sancționat
Până acum, nu a fost amendată nicio persoană pentru faptul că a refuzat să participe la recensământ, dar au fost pornite câteva procese contravenționale.
„Dacă persoana a refuzat, noi nu abandonăm speranța. Dacă recenzorul nu a reușit să obțină răspuns, intervine supervizorul responsabil de recensământ pentru a convinge persoana să oferă această informație”, spune șeful BNS.
Legislația din Moldova prevede că participarea la recensământ este obligatorie. Conform Codului Contravențional, cetățenii care refuză să ofere date recenzorilor sau furnizează informații incomplete ori eronate riscă amenzi de până la 2.500 de lei, conform moldova.europalibera.org.