Legea Pensiilor aduce reguli noi, începând cu 1 septembrie 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susține că principiul contributivității va aduce echitatea în ceea ce privește fondul public de pensii, prin restabilirea stagiiilor de cotizare. Astfel, o categorie de pensie nu se va mai acorda de la 1 septembrie ac.
Recalcularea pensiilor. Pensia care nu se va mai acordă de la 1 septembrie
Conform informațiilor furnizate de oficialii Ministerului Muncii, pensia anticipată fără penalizări nu va mai exista de la 1 septembrie 2024. Mai exact, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală permite două tipuri. Practic, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată.
Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pensia anticipată poate fi luată dacă stagiul cotizare este complet. Prin urmare, anii de studenție nu se vor mai lua în calcul pentru completarea stagiului(n.r. facultatea la zi)
Conform șefului Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, pentru anii de studii se va acorda un punctaj fix, de 0,25% pentru fiecare an.
„Pentru anii de facultate li se acordă un punctaj fix de 0,25% pentru fiecare an, iar pentru perioada în care a lucrat se acordă puncte efectiv de contributivitate care se raportează la salariul realizat în perioada respectivă”, a explicat Daniel Baciu, conform RTV.
Cine se poate pensiona ancicipat de la 1 septembrie 2024
Noua lege a pensiilor oferă posibilitatea unui singur tip de pensie anticipată, disponibilă cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la cinci ani.
„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat, fără nicio penalizare”, a explicat ministrul Muncii, pentru Antena 3.
Prin urmare,pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă, este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare, reiese din noua lege a pensiilor.