Realitatea actuală din Europa. Creșteri ale ratei de îmbolnăvire cu 200%. Cum ne protejăm de valul patru al pandemiei
- Sabina Popescu
- 24 iulie 2021, 08:27
Guvernele din Europa iau noi decizii pe fondul răspândirii coronavirusului. Oficialii vor să prevină un impact agresiv al valului patru al pandemiei, provocat de infectările cu tulpina Delta a SARS-COV-2. Astfel, persoanele nevaccinate sunt vizate de noi măsuri restrictive, în timp ce altele impun imunizare obligatorie și restricții privind călătoriile.
Realitatea epidemiologică, la nivelul statelor europene, nu este una fericită. Tot mai multe Guverne din întreaga Europă introduc măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului, în timp ce unele state au raportat o rată de îmbolnăvire cu 200%. Astfel, autoritățile speră să prevină un val agresiv de pandemie.
Realitatea actuală din Europa. Italia urmează exemplul Franței
Franța a impus noi restricții pentru persoanele care nu dețin permis sanitar, adică nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală sau nu prezintă un test negativ anti-coronavirus. Acestea nu se pot deplasa în cinematografe, muzee, teatre, localuri etc. Măsura a fost luată după ce nivelul de îmbolnăvire cu COVID-19 a crescut în decurs de doar o săptămână cu 193%.
Autoritățile spun că în Franța se va înregistra o creștere de 200% a îmbolnăvirilor până la sfârșitul lunii curente, adică se vor raporta, potrivit estimărilor specialiștilor, 50.000 de îmbolnăviri zilnic.
Italia a urmat exemplul Franței, urmând ca de pe data de 6 august să se interzică accesul în localuri, săli de sport, piscine și alte spații interioare persoanelor care nu prezintă dovadă vaccinării sau a imunității împotriva COVID-19.
„Varianta Delta este o amenințare mult mai mare decât celelalte variante. Certificatul verde nu este arbitrar, ci o condiție necesară pentru a nu închide economia. Totul va fi nevoit să se închidă din nou fără vaccinări”, a declarat premierul Mario Draghi.
Numărul vaccinărilor în Franța a crescut, după anunțul lui Macron. Peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă
Autoritățile speră ca astfel să și stimuleze vaccinarea întrucât, după anunțul președintelui Emmanuel Macron potrivit căruia persoanele nevaccinate vor fi vizate de restricții, Franța a înregistrat un număr record de vaccinări. 3,7 milioane de francezi s-au programat pentru imunizare în următoarele șapte zile de la anunțul liderului de stat.
Pe de altă parte, peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă, în Franța, pentru a protesta împotriva permisului sanitar Covid-19, care presupune fie prezentarea vaccinării, fie a unui teste negativ sau trecerea prin boală.
„Nu sunt aici fiindcă sunt împotriva vaccinului. Sunt aici să apăr libertățile noastre. Nu putem fi forțați să ne vaccinăm”, a declarat Mohamed Boukifa, un brutar în vârstă de 40 de ani, care a participat la manifestațiile publice din Paris.
Grecia vrea să introducă vaccinarea obligatorie și în alte domenii
Pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, Grecia a anunțat, pe 8 iulie, că va impune vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar și angajații azilurilor de îngrijire a bătrânilor. În prezent, autoritățile elene iau în considerare impunerea vaccinării obligatorii și la alte categorii profesionale.
Grecia a introdus, la rândul său, obligativitatea prezentării certificatelor verzi la intrarea în restaurante, cluburi de noapte și baruri. Măsura a intrat în vigoare săptămâna trecută.
Prima țară europeană care a interzis accesul pe teritoriul său tuturor cetățenilor nevaccinați
Ungaria va introduce vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale. De la 1 august, cetățenii maghiari se vor vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus. „Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajaţii din domeniul medical... am extins această regulă pentru coronavirus”, a declarat premierul Viktor Orban.
Malta a devenit prima țară europeană care a interzis accesul tuturor persoanelor de peste 12 ani, nevaccinate împotriva coronavirusului, cu schema completă.
Regulile se schimbă în Marea Britanie. Ce se întâmplă în Germania
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că reprezentanții cluburilor de noapte și a altor localuri unde se adună mulți oameni, trebuie să solicite acestora dovada vaccinării cu schema completă.
În Germania, unde a fost raportată una dintre cele mai scăzute rate de deces din cauza coronavirusului, nu s-a impus vaccinarea obligatorie. Autoritățile sunt de părere că dacă adoptă o astfel de măsură, ar submina încrederea publicului în campania de imunizare. În schimb, pentru a încuraja vaccinarea, oficialii trimit în zonele rurale din ce în ce mai multe centre de vaccinare mobile, notează Reuters.