Reales pentru ultima oară. Înainte de izbucnirea Revoluţiei din 1989: ULTIMUL Congres al lui Ceauşescu | VIDEO

Reales pentru ultima oară. Înainte de izbucnirea Revoluţiei din 1989: ULTIMUL Congres al lui Ceauşescu | VIDEO

Cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român este ultimul organizat înainte de izbucnirea Revoluţiei din 1989. Timp de cinci zile, cât a durat manifestarea, Nicolae Ceauşescu şi-a prezentat raportul politic în faţa unei audienţe impresionante, fiind reales pentru ultima oară secretar general al PCR.

Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu din 20 noiembrie 1989 s-a intitulat astfel:  „Raportul cu privire la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, la activitatea Comitetului Central în perioada dintre Congresul al XIII-lea şi al XIV-lea, la realizarea programului-directivă de dezvoltare economico-socială în cincinalul al IX-lea şi în perspectiva până în anii 2000-2010, în vederea îndeplinirii neabătute a programului de făurire a societăţii multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, 20 noiembrie 1989”. O “titulatură” pompoasă.

3.300 de delegaţi 

„Cel mai iubit fiu al poporului” primea aplauzele şi ovaţiile a peste 3.300 de delegaţi convocaţi la Sala Palatului. Nu-i trecea prin minte că le primea pentru ultima oară. Mai ales că era foarte preocupat de raportul citit de-a lungul a şase ore, în prima zi a Congresului. Raport în care Nicolae Ceauşescu își prezenta ”promisiunile electorale” și o Românie prosperă: „Consumul alimentar a crescut de la 1800 de calorii zilnic pe locuitor în 1950, la circa 3300 de calorii în prezent, România înscriindu-se între ţările cu un bun consum, din punct de vedere al necesităţilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

24 de capitole

Printre altele, regimul comunist îşi propunea pentru perioada 1991-1995 ca „Producţia - marfă industrială să crească cu 30-50%, dar este necesar să avem în vedere că, în cadrul dezbaterilor în partid şi cu întregul popor, s-a subliniat că este necesar să considerăm acest spor ca minim - şi trebuie să acţionăm pentru o creştere mai accentuată”. În cele 24 de capitole ale raportului mai erau punctate şi „edificarea cu succes a noii orânduiri socialiste”, marile realizări de după Congresul al IX-lea, în cadrul căruia Ceauşescu a fost ales secretar general, şi planurile cincinale în perspectiva anilor 2000-2010.

Nici politica externă nu a fost ocolită. La 20 noiembrie 1989, Ceauşescu a cerut pentru prima dată ca toate acordurile încheiate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu Germania, inclusiv Pactul Ribbentrop-Molotov, să fie anulate.