Din cauza prea multor neclarităţi, investitorii în cele două grupuri de la Cernavodă vor să amâne chiar cu un an şi jumătate luarea unei decizii privind implicarea în acest proiect.
Anul viitor ar fi trebuit să demareze lucrările la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă. Aceasta conform calendarului iniţial. Lucrurile sunt însă departe de etapa startului construcţiei.
În acest moment, situaţia reactoarelor 3 şi 4 este incertă, neştiindu-se nici măcar care va fi acţionariatul firmei care va investi în proiect. Ea s-a complicat după ce grupul ceh CEZ a anunţat, acum câteva zile, că se retrage din această investiţie, decizia sa fiind de a se concentra pe alte proiecte din regiune, cu risc mai mic şi o recuperare mai rapidă a sumelor investite.
În plus, nici Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, nu ştie dacă îşi va păstra participaţia majoritară la grupurile 3 şi 4, de circa 1.400 MW, din cauza dificultăţii de a asigura cele aproximativ 2 miliarde de euro necesare.
Teoretic, până ieri, când a expirat termenul de 18 luni de la semnarea acordului de înfiinţare a companiei de proiect, ar fi trebuit ca cei şase investitori implicaţi să ia decizia finală de investiţii, pe baza costurilor estimate ale proiectului, a partici paţiei fiecăruia, calendarului de lucru, a riscurilor asociate proiectului etc.
Data începerii construcţiei, o necunoscută
Până prin decembrie, lucrurile sunt practic "îngheţate" la reactoarele 3 şi 4, ne-au spus surse din rândul investitorilor rămaşi.
"Acum, toate părţile negociază să refacă acordul investitorilor pentru a se amâna până în 2011-2012 momentul când fiecare va lua decizia finală dacă va rămâne sau nu în proiect", au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, procesul de selecţie a contractorului general al lucrărilor va dura un an sau mai mult, iar fiecare vrea să analizeze mai bine proiectul înainte de a se decide. Aşadar, proiectul construcţiei grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine şi mai incert, după ani de tatonări şi amânări. "Nimeni nu ştie în momentul de faţă când va începe construcţia", au adăugat sursele.
Iniţial, autorităţile spuneau că grupurile vor fi puse în funcţiune în 2014-2015, termenul fiind decalat apoi pentru 2015-2016. Acum, dacă în 2012, în cel mai fericit caz, vor demara lucrările, se vor finaliza prin 2018.
Acţiunile, reîmpărţite până în iarnă
"Calendarul a fost de la bun început superoptimist, pregătirea unui proiect de asemenea anvergură durează trei ani de la înfiinţarea companiei din proiect, nu un an şi jumătate", comentează unul dintre investitori.
Pe de altă parte, proiectul a fost întârziat şi de indecizia statului în ceea ce priveşte participaţia sa. Iniţial a avut 20% din acest proiect, pentru ca în primăvara lui 2008 să spună că ar vrea 51%. Acum, zice că nu are bani, dat fiind că proiectul este evaluat la circa 4 miliarde de euro şi a intervenit criza.
Un alt investitor spune că dacă Ministerul Economiei nu-şi reduce participaţia, "proiectul moare", pentru că statul nu va avea bani. O decizie ar putea fi luată în această toamnă, deşi teoretic ministerul va avea la dispoziţie timp de gândire până la începerea lucrărilor.
Deocamdată, între investitorii rămaşi trebuie împărţită, până în decembrie, participaţia CEZ de 9,15%, scoasă la vânzare de grupul ceh. Ceilalţi investitori, în afară de Nuclearelectrica, şi pachetele de acţiuni aferente sunt: GDF SUEZ, Enel, RWE Power (câte 9,15%), ArcelorMittal şi Iberdrola (câte 6,2%).