Programul Pele va permite bazelor americane să dispună de o sursă de energie suficientă pentru a face față unei lipsă de aprovizionare cu electricitate. Însă americanii se expun la riscuri deloc neglijabile.
Pentagonul a lansat, luni, programul Pele prin atribuirea a trei contracte în valoare de 12 milioane de dolari fiecare grupurilor BWX Technologies, X-energy și Westinghouse Government Services.
Concret, programul Pele își propune să dezvolte un micro-reactor nuclear cu o putere de la 1 până la 5 megavati, cu o masă mai mică de 40 de tone și care poate fi transportat pe drum, pe calea ferată, pe mare sau pe calea aerului.
Departamentul american al Apărării folosește aproximativ 30 de terra-wați-oră de electricitate pe an și peste 10 milioane de galoane de carburant (38 milioane de litri) pe zi. Iar aceste consumuri vor crește.
Un reactor nuclear sigur, mic și mobil, va permite unităților să dispună de o alimentare cu energie proprie, aproape nelimitată, în scopul de a-și extinde sau consolideze operațiunile pe perioade prelungite peste tot în lume, a comunicat Pentagonul.
Micro-reactoarele ar reduce semnificativ nevoia de investiții într-o infrastructură electrică scumpă. Pentru aplicațiile civile, acestea ar putea fi mutate cu ușurință pentru a sprijini munca în timpul dezastrelor și pentru a oferi sprijin temporar sau pe termen lung infrastructurii critice, cum ar fi spitale, precum și către locații civile îndepărtate, unde furnizarea de energie electrică este dificilă, a pledat Pentagonul, scrie Zone Militaire.
Cele trei companii selectate pentru acest program au doi ani pentru concepe un micro-reactor nuclear. La final, doar una va fi selectată pentru a trece la următorul pas, care va consta în construirea și testarea unui prototip.
Pe de altă parte și în cadrul unui alt proiect, se dorește echiparea bazelor militare situate pe teritoriu american cu un alt tip de micro-reactoare nucleare, mai puternice decât cele ale programului Pele (între 2 și 10 megawați), denumite vSMR.
Teste în colaborare cu departamentul Energiei sunt prevăzute în 2023, cu o primă punere în funcțiune în 2027.
„Ce se întâmplă dacă rețeaua electrică cade, ce se întâmplă dacă generatoarele noastre nu au combustibil pentru a funcționa o perioadă? Deci, ceea ce facem este să studiem opțiunea unor mici reactoare nucleare modulare”, a declarat recent Ellen Lord, managerul achizițiilor Pentagonului, la o conferință de presă.
Departamentul Apărării a avansat și un alt agrument în favoarea micro-reactoarelor. „Statele Unite riscă să cedeze leadership-ul tehnologiei nucleare în favoarea Rusiei și a Chinei”, a afirmat Jay Dryer, director al „Strategic Capabilities Office” al Pentagonului.
Prin programul Pele, „Statele Unite vor putea oferi cele mai inovatoare tehnologii de energie nucleară”, a adăugat el.
Ceea ce nu comunică Pentagonul sunt chestiunile legate de deplasarea acestor reactoare nucleare în afara granițelor americane.
În teatre de operațiuni periculoase, un atac ar putea distruge aceste instalații, ceea ce-i va expune pe militari și pe civili (inclusiv mediul) la radioactivitate.
Pe de altă parte, combustibilul nuclear ar putea cădea în mâini greșite și ar putea fi folosit la fabricarea unei bombe „murdare”.
Nemaivorbind de considerații politice. Nu există nici o garanție că țările care găzduiesc baze americane vor accepta aceste mini-centrale nucleare.
foto: Opex 360