Reactoare nucleare portabile. Pentagonul vrea un gadget riscant

Reactoare nucleare portabile. Pentagonul vrea un gadget riscant

Programul Pele va permite bazelor americane să dispună de o sursă de energie suficientă pentru a face față unei lipsă de aprovizionare cu electricitate. Însă americanii se expun la riscuri deloc neglijabile.

Teste în colaborare cu departamentul Energiei sunt prevăzute în 2023, cu o primă punere în funcțiune în 2027.

„Ce se întâmplă dacă rețeaua electrică cade, ce se întâmplă dacă generatoarele noastre nu au combustibil pentru a funcționa o perioadă? Deci, ceea ce facem este să studiem opțiunea unor mici reactoare nucleare modulare”, a declarat recent Ellen Lord, managerul achizițiilor Pentagonului, la o conferință de presă.

Departamentul Apărării a avansat și un alt agrument în favoarea micro-reactoarelor. „Statele Unite riscă să cedeze leadership-ul tehnologiei nucleare în favoarea Rusiei și a Chinei”, a afirmat Jay Dryer, director al „Strategic Capabilities Office” al Pentagonului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin programul Pele, „Statele Unite vor putea oferi cele mai inovatoare tehnologii de energie nucleară”, a adăugat el.

Ceea ce nu comunică Pentagonul sunt chestiunile legate de deplasarea acestor reactoare nucleare în afara granițelor americane.

În teatre de operațiuni periculoase, un atac ar putea distruge aceste instalații, ceea ce-i va expune pe militari și pe civili (inclusiv  mediul) la radioactivitate.

Pe de altă parte, combustibilul nuclear ar putea cădea în mâini greșite și ar putea fi folosit la fabricarea unei bombe „murdare”.

Nemaivorbind de considerații politice. Nu există nici o garanție că țările care găzduiesc baze americane vor accepta aceste mini-centrale nucleare.

 

foto: Opex 360