Fostul ministru de externe Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat că liderul revoluţiei cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independenţă poate fi deturnată către dictatură, potrivit agerpres.ro.

„Adulat sau demonizat, liderul revoluţiei cubaneze a arătat cum lupta pentru independenţă şi dreptate socială poate fi deturnată către dictatură şi tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democraţie şi pluralism, va avea nevoie de proprii lideri şi va fi la fel de lung şi anevoios", subliniază Geoană într-o declaraţie de presă.

Fostul premier, Adrian Năstase, a scris o postare de blog.

"A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos şi a marcat puternic destinul ţării sale şi pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supravieţuit. Înconjurat de mituri, de suferinţă, de speranţe. A fost martorul unui proces de tranziţie şi al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parţială pentru că victoria însăşi va permite americanilor cucerirea 'paşnică' a fostului adversar. (…) A dispărut, cu el, generaţia marilor revoluţionari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiţie şi hegemonie la nivel internaţional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaţionale. Unele din ţările lor au fost 'domesticite' de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie şi abuzuri interne", a detaliat Năstase. 

De asemenea, Năstase a afirmat că a avut şansa de a-l asculta „pe viu”, în 1992, pe Fidel Castro.

"Am avut şansa de a-l asculta, pe viu, pe 'comandantul şef', la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Mediu. A fost probabil cea mai importantă reuniune consacrată dezvoltării durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante – Cartea Terrei, Agenda 21, Declaraţia privind pădurile sau cea referitoare la deşertificare. Fidel Castro a ţinut acolo unul din celebrele sale discursuri – vreo patru ore, cred – îmbrăcat în cunoscuta sa uniformă militară. Am revăzut, pe YouTube, un fragment din acel discurs şi l-am revăzut, în sală, pe George Bush ascultând discursul marelui său rival ideologic. (…) În urmă cu două zile, la dezbaterea de la Fundaţia Titulescu, a participat şi ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranţa unei relaţii bilaterale relansate. Ne întrebăm acum care va fi noul destin al Cubei, după moartea marelui său lider? Se va întoarce oare, în timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?", arată preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu.