REACȚIILE copiilor de origine maghiară la vederea pentru PRIMA OARĂ a Casei Poporului | Exclusiv EVZ

REACȚIILE copiilor de origine maghiară la vederea pentru PRIMA OARĂ a Casei Poporului | Exclusiv EVZ

Un grup de 95 de elevi care învață la o școală din județul Covasna au vizitat, marți, în premieră Palatul Parlamentului. Ei au fost însoțiți de unul dintre profesorii lor care a fost și translator pe tot parcursul turului în Casa Poporului, mulți dintre ei cunoscând puțin spre deloc limba română. EVZ a realizat un scurt interviu cu directorul adjunct al școlii, Hollanda Attila, pentru a afla care au fost reacțiile celor mici.

EVZ: Spuneți-ne, vă rog, de unde sunteți și care au fost primele impresii ale copiilor?

Hollanda Attila: "Noi suntem din școala „Vegh Antal”, comuna Cernat, județul Covasna și în această săptămână se derulează la noi programul „Școala altfel”. Evenimentul a fost organizat de profesoara de istorie, Kovacs Erika. Ieri am avut Zilele Meșteșugarilor, astăzi ne-am deplasat la București (marți, 30 mai – n.r.) să vizităm Parlamentul și după aceea vizităm și Muzeul Antipa. Am venit cu elevi din clasa V-VIII. E prima oară când venim.  Încă din autobuz au fost niște impresii când au văzut, când am căutat loc de parcare și am ocolit Palatul Parlamentului au văzut copiii ce clădire uriașă este și n-au crezut că se poate așa ceva. Au fost foarte impresionați de mărirea clădirii."

EVZ: Au fost interesați și de istoricul clădirii?

Ne puteți urmări și pe Google News

Hollanda Attila: "Da, au întrebat acum aici în sală de plen a Senatului. Le-am spus când a fost construită și cât timp a durat. Acestea au fost cele două întrebări principale ale lor."

EVZ: Am observat că le traduceați copiilor ce spunea ghidul. Câți dintre ei vorbesc limba română?

Hollanda Attila: "Cei mari din clasele a VII-a și a VIII-a înțeleg. Acum am văzut că au înțeles multe lucruri din cele auzite, dar foarte puțini dintre ei știu limba română. Ei studiază în școală, dar suntem comunitatea maghiară și nu prea sunt români în zonă."

Săptămâna aceasta în preajma Zilei Internaționale a Copilului s-a desfășurat "Școala altfel". Astfel, copii din toată țara au putut vizita instituții precum Palatul Parlamentului sau Palatul Victoria.

De asemenea, un grup de liceeni a participat, miercuri, la şedinţa Parlamentului copiilor, unde au dezbătut trei proiecte de legi în sala de plen a Camerei Deputaților. Ședința a fost prezidată de liderul PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Astfel, au fost supuse votului un proiect privind eligibilitatea studenţilor în vederea obţinerii de burse de studiu în străinătate, iniţiat de elevii de la "Grupul Parlamentar al Colegiului Naţional George Coşbuc", un proiect de lege privind obligativitatea cursurilor de prim ajutor în învăţământul liceal, iniţiat de "Grupul parlamentar al Colegiului Naţional Gheorghe Şincai" şi un proiect de Lege privind intrarea disciplinei de educaţie sexuală în trunchiul materiilor obligatorii - iniţiator "Grupul Parlamentar al Colegiului Naţional Ion Creangă".

Tot miercuri, la Guvern, un număr de 16 elevi, selectați de Consiliul Național al Elevilor dintre elevii reprezentanți din toată țara, au petrecut o zi alături de miniștrii din Guvernul României și au asistat la toate activitățile desfășurate de ministru, pe modelul job shadowing, unde activitatea elevului-ministru va fi în oglindă cu activitatea ministrului. 

Președintele Klaus Iohannis a avut invitaţi miercuri la Cotroceni 75 de copii, majoritatea sportivi Special Olympics cu dizabilităţi intelectuale sau hipoacuzie. Copiii au participat la câteva jocuri în curtea Palatului Cotroceni, iar şeful statului le-a înmânat medalii.