“Chiar v-a deranjat atît de mult acest clip? Mie mi-a plăcut. Faptul că toţi aceşti oameni, despre care nu ştiam că îl caută pe Dumnezeu, L-au găsit în sfîrşit, într-un loc mic, nu poate decît să mă bucure. E adevărat că Dumnezeu preferă şi piatră, şi pămîntul, nu doar lemnul, chiar şi pajiştile deschise, şi puştiul – preferă orice loc în care omul se roagă din inima smerită. Dar faptul că atîţia oameni îşi spun o părere, nu e ceva de ocărît. Sînt smeriţi sau nu, Dumnezeu să judece. Cei care petrec în smerenie vor găsi folos în orice mustrare. Nu în zadar au spus Părinţii pustiei: pînă nu vei rămîne în lume doar tu şi Dumnezeu nu vei avea linişte.

Cum e casă lui Dumnezeu, mare sau mică, de lemn sau de piatră? Unde locuieşte Dumnezeu? Această întrebare i-a pus-o lui Hristos un cărturar. Dar Iisus i-a răspuns: Vulpile au vizuini şi păsările cerului cuiburi; Fiul Omului însă nu are unde să-Şi plece capul.

Monologul ortodoxului smerit:

"Numai cineva care nu pricepe nimic în smerenie poate spune despre mine că nu sînt smerit!"

Mă uit cu amărăciune cum e posibil să se săvîrşească păcatul judecării în grup, în numele apărării Catedralei Neamului. Se spun foarte multe lucruri urîte despre acei oameni care nu mai au legătură cu textul cîntecului lor. Dacă au zis greşit, să li se spună unde e greşeală în cuvintele lor, iar dacă nu au zis rău, atunci de ce îi ocăriţi. Am aflat că au vile, că sînt graşi, urîţi, strîmbi, lipsiţi de smerenie, avari după bani şi altele că acestea. Acest fel de a înfruntă se numeşte judecare şi este un păcat pentru care se pierde mîntuirea.

Sfîntul Dorothei al Gazei a fost întrebat cum este să vezi un om beat şi să nu-l judeci. Sfîntul a răspuns: dacă vei zice "acesta s-a îmbătat", nu judeci, ci faci o constatare, dar dacă zici: "iată un beţiv", cazi în judecată, căci fapta lui de a se îmbată acum o raspindesti asupra întregii sale vieţi şi-l identifici cu ea.

Nu este mai mare semn al smereniei decît a nu-l judecă pe celălalt în căderea să.

Eu cred că tocmai ambiţia unei catedrale imense a dat prilej autorităţilor ateiste să trîntească o moscheie la fel de imensă. Dacă e să ne batem în bani cu lumea musulmană, vom pierde. Cred că moscheia e o replică la Catedrala Neamului şi vor fi construite ambele. Cu cît mai multă rîvnă se arată la construirea Catedralei Neamului, cu atît mai multe pietre seculare se pun la temelia moscheii. Ortodocşilor li s-a întins capcană: sau renunţă la catedrala şi îşi păstrează dreptul (cetăţenesc) de a pretinde oprirea construirii moscheii, sau construiesc catedrala şi acceptă şi moscheia. Logică lumii acesteia, n-ai ce face” a fost mesajul preotului Savatie Bastovoi pe pagina personală de Facebook.