"Breban a spus că nu a zis de Liiceanu, ci de mine şi a făcut să reia ce a spus la Antena 3 să îl împuşte pe Patapievici.
Chestiunea în fond este că nu a retractat, el deplânge faptul că românii nu sunt atât de curajoşi, încât să pună mâna pe pistol şi să mă împuşte. Noi, suntem un popor de a vedea latura comică, derizorie. Lucrurile sunt de multe ori derizorii şi le dezumflăm. În cazul de faţă e ceva ce nu putem dezumflă, pentru că este grav. Oameni din Academie, Domnul Simion vorbeşte de diferenţe de opinie. Însă acestea le rezolvi cu ajutorul metaforelor. Împuşcatul nu este o metaforă. Îl vedeţi pe Breban punând mâna pe pistol? Categoric, eu nu îl văd. Nu mă victimizez. Nu se vorbeşte despre împuşcarea cuiva atunci când se vorbeşte despre diferenţa de gust. Nu sunt motive să aibă faţă de mine o antipatie", a explicat Horia Roman Patapievici
 
Scriitorul a comentat apoi reacția Academiei Române, pe care a catalogat-o ca incorentă. 
 
"Academia a dat un răspuns care nu e în regulă. În primul rând că se referă numai la Liiceanu, la mine nu, şi spune că Academia nu dispune de probe. Prietenii au reacţionat excelent, colegii au făcut un protest, iar solidaritatea mică a funcţionat perfect. Problema este cum lipim solidarităţile mici, într-una mare. Jurnaliştii au reacţionat perfect, dar mi-ar fi plăcut să îi tragă de limba pe nişte academicieni. Trebuie trăit cu elegantă şi detaşare. Dincolo de acestea, rămâne gravitatea morală. Nu poţi invocă diferenţe de gust, pentru a cere tortură", conchide Patapievici.