Reacția BOR la Scandalul „Catedrala – Google Maps”: „Niște mici și ridicoli dumnezei de carton ideologic”
- Adrian Pătrușcă
- 3 mai 2020, 18:08
Sâmbătă au apărut online o mulțime de mesaje de la credincioșii întristați să constate că, la căutarea după numele „Catedrala Mântuirii Neamului” pe dispozitivele mobile cu sistem Android, aplicația Google Maps returnează localizarea corectă a obiectivului, dar cu un nume jignitor: „Catedrala Prostirii Neamului”.
Numele de „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost ales încă din timpul domniei Regelui Ferdinand, în amintirea eliberării și unirii într-o singură țară a neamului românesc, iar ofensa adusă acestui nume este de fapt adusă memoriei celor întru a căror pomenire a fost ridicată, celor care și-au jertfit viața pentru a atinge dezideratul independenței și unității naționale, a precizat agenția de presă Basilica a Patriarhiei Române.
Aceasta a primit numeroase mesaje de revoltă cu privire la această situație regretabilă, mai ales că Google de obicei verifică foarte atent denumirile localizărilor pe care le publică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis un comentariu cu privire la această situație.
„Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui «Catedralei Naționale», ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștin/ antiortodoxe din România”, afirmă purtătorul de cuvânt.
Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat, adaugă Vasile Bănescu.
El califică această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.
„Cine sunt cu adevărat acești oameni împuținați de ură? Ce îi recomandă moral, profesional sau cultural pe acești «oameni noi» auto-situați dincolo de bine și de rău cu piatra mereu în mână?”, se întreabă Vasile Bănescu.
El spune că fenomenul relevă supraviețuirea în societatea postcomunistă a fascinației utopiei socialiste „a punerii la pământ a Bisericii lui Hristos”.
Despre acești oameni puțini, dar foarte activi și vocali, pentru care fascinația utopiei socialismului ateist continuă și azi în forme noi, Vasile Bănescu spune: „Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă, cu sprijinul firesc al Statului Român, îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.
Astfel, Vasile Bănescu atrage atenția că ateismul renaște mereu în alte forme, fiind doar o mască ideologică a aceluiași „duh al lumii” contrar Duhului Adevărului.