Evenimentul Zilei > Social > Reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“, din Bădăcin, poate începe
Reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“, din  Bădăcin, poate începe

Reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu“, din Bădăcin, poate începe

O veste bună: banii necesari începerii lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu“, din Bădăcin, au fost strânşi. Dar donaţiile sunt aşteptate în continuare, pentru că sunt multe de făcut.

Ultimii bani necesari demarării lucărilor de susţinere a fundaţiei Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ din Bădăcin au venit din partea angajaţilor instituţiilor publice sălăjene, la apelul făcut de Instituţia Prefectului Sălaj.

„La peste patru luni de la declanşarea campaniei publice «Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!» şi lansarea apelului în mass media locală, naţională şi internaţională, am reuşit să adunăm banii necesari demarării lucrărilor de susţinere a fundaţiei Casei lui Maniu, suma fiind de peste 42.000 de lei”, ne spune părintele Cristian Borz, din Bădăcin.

 Banii s-au strâns în urma unui număr de 73 de donaţii în lei, euro, dolari sau lire de la români din Sălaj, din ţară şi din străinătate, români din diferite categorii sociale, fundaţii, firme şi instituţii publice, români pentru care spiritul civic şi istoria naţională mai înseamnă ceva.

În continuare, se va trece la obţinerea avizelor necesare începerii lucrărilor şi la contactarea unei firme specializate. Campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ va continua, întrucât după lucările de susţinere a fundaţiei a clădirii, care presupun subzidirea acesteia, va trebui refăcut acoperişul, care în momentul de faţă este atât de degradat încât apa pătrunde în interior la fiecare ploaie şi se înfiltrează în pereţi şi pardoseală.

 

Ce presupune reabilitarea Casei lui Iuliu  Maniu

 

Intervenţiile de primă urgenţă sunt ample, din cauza multiplelor degradări structurale. „Casa este construită în mai multe etape, din materiale diferite, unele elemente de structură fiind subdimensionate, punerea sub protecţie imediată nu se poate limita la refacerea învelitorii, care, într-un fel, ar stopa distrugerea continuă a monumentului. Singura intervenţie care ar fi putut fi făcută şi care ar fi fost foarte necesară este realizarea unei protecţii provizorii, peste învelitoarea existentă, cel puţin în zonele cu degradări care pun în pericol stabilitatea clădirii. Demararea intervenţiilor în etape, cu costuri mai mici, în tranşe, presupune totuşi a fi asigurată o sumă relativ mare de bani. Nu se poate reface doar acoperişul, trebuie consolidaţi pereţii, iar aceştia trebuie să se sprijine pe o fundaţie care, de asemenea, necesită consolidare. Trebuie făcută şi o stabilizare a terenului”, ne prezintă echipa de campanie situaţia monumentului.

În ansamblu, proiectul prevede reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, fiind amenajată o sală de conferinţe.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

 

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: