Evenimentul ZileiInternationalRe-rusificare în Basarabia. Socialiștii cer reducerea emisiunilor în limba română

Re-rusificare în Basarabia. Socialiștii cer reducerea emisiunilor în limba română

Re-rusificare în Basarabia. Socialiștii cer reducerea emisiunilor în limba română
Proporția de conţinut mediatic în limba româna ar urma să fie redusă de la 80% la 60%, conform iniţiativei deputaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bodgan Țîrdea, cunoscuți pentru înregistrarea a unui proiect ce ar oferi un statut special limbii ruse pe teritoriul R.Moldova, propun o altă inițiativă care prevede anularea Legii „anti-propagandă”, dar și reducerea orelor de transmitere a programelor audiovizuale locale în limba română. Proiectul de lege a fost înregistrat zilele trecute la secretariatul Parlamentului, scrie Deschide.md.

Proporția de conţinut mediatic în limba româna ar urma să fie redusă de la 80% la 60%, conform iniţiativei deputaților Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Iniţiatorii sunt Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea şi Bodgan Ţîrdea, care anterior au înregistrat un proiect de lege privind statutul limbii ruse, care are drept scop protejarea şi asigurarea funcţionării acesteia pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Agerpres.

Proiectul, practic, egalează statutul limbii ruse cu cel al limbii române în instituțiile de stat, dar și în întreprinderi și asociații obștești, unde angajații vor fi obligați să comunice în această limbă dacă cetățenii li se vor adresa sau vor scrie interpelări în limba rusă.

Autorii fac referire la faptul că Republica Moldova este stat multietnic, iar rusa are statut de limbă de comunicare interetnică, informează Radio Chișinău.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: