Evenimentul Zilei > Social > Razie la Facultatea de Medicină din București. Cinci profesori ar fi primit șpagă în schimbul notelor mari la examene
Razie la Facultatea de Medicină din București. Cinci profesori ar fi primit șpagă în schimbul notelor mari la examene

Razie la Facultatea de Medicină din București. Cinci profesori ar fi primit șpagă în schimbul notelor mari la examene

Potrivit autorităților, mai multe cadre didactice de la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București au cerut şi au primit foloase necuvenite la susţinerea examenelor de către studenţi, dar şi la examenele de admitere, licenţă sau acordare a gradaţiei de merit sau a funcţiilor didactice.

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR au efectuat 13 percheziţii domiciliare în campusul Universităţii, la birourile şi cabinetele unor cadre didactice, precum şi la domiciliile acestora, cercetate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie.

„Din actele de urmărire penală administrate rezultă că mai multe cadre didactice din cadrul unităţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase materiale necuvenite cu ocazia organizării şi susţinerii examenelor semestriale/anuale la diferite discipline de către studenţi şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de admitere, licenţă sau acordare a gradaţiei de merit sau a funcţiilor didactice”, se arată întrun comunicat al Parchetului General.

Subiectele, rezolvate la pregătire

„Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că în cursul anului şcolar unii profesori universitari organizează „meditaţii” la disciplinele la care sunt titulari, context în care sunt abordate şi furnizate studenţilor subiectele de examen”, au concluzionat anchetatorii.

Poliţiştii au pus în aplicare, ieri, cinci mandate de aducere a persoanelor vizate, în vederea audierii acestora.

Bani pentru informații, un mecanism fin

Un fost student la Facultatea de Medicină și Farmacie din București ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, următoarele: „Eram sigur că odată și-o dată se va sparge buba! Am terminat facultatea cu ani buni în urmă, aceste lucruri se practicau și pe vremea mea. Studenții participau la așazisele meditații… Contracost. Acolo aflau cum, cât și ce trebuie să scrie la un examen important. Astfel de pregătiri se fac și înainte de admitere, nu trebuie decât să ai intrarea făcută la profesorul respectiv. Nu vă gândiți acum că dai bani și gata!, primești subiectele de examen, pentru că nu-i chiar așa. Erai învățat ce se punctează, ce trebuie să scrii efectiv, după ce cursuri să înveți. Ajută însă enorm aceste indicații, pentru că aprofundezi doar materia din care sigur se aleg subiectele”.