Opusă de la început mega-proiectului gazier Nord Stream 2, Varșovia a trecut de la amenințări la sancțiuni.
Autoritatea poloneză de concurență, UOKiK, a informat, miercuri, că a aplicat o amendă uriașă gigantului rus Gazprom care construiește acest gazoduct cu o lungime de 1200 km, legând Rusia de Germania, via Marea Baltică.
Amenda aplicată de autoritatea anti-monopol din Polonia, pentru că gazoductul Nord Stream 2 a fost construit fără aprobarea sa, se ridică la incredibila sumă de 6,5 miliarde de euro (29 miliarde de zloți).
UOKiK a amendat și cinci companii implicate în finanțarea acestui proiect de aproape 10 miliarde de euro, care vizează dublarea capacităților de export ale gazelor rusești prin Marea Baltică.
Gazprom este liderul consorțiului Nord Stream 2, dar jumătate din finanțare este asigurată de companiile Uniper și Wintershall (Germania), , Shell (Marea Britanie-Olanda), OMV (Austria) și Engie (Franța). Compania franceză primise, de altfel, și o amendă de 19 milioane de euro în noiembrie 2019.
Mai bun e gazul american. Ce păcat că e scump
Grupul rus Gazprom și-a anunțat intenția de a contesta amenda, susținând că nu a încălcat nicio regulă antitrust poloneză.
Polonia vede Nord Stream 2 ca o amenințare la adresa securității aprovizionării cu energie în Europa.
„Finalizarea acestui proiect de investiții crește dependența economică de gazul rusesc, nu numai în cazul Poloniei, ci și în alte state europene”, a declarat Tomasz Chrostny, președintele UOKiK.
Polonia este susținută de Statele Unite, care doresc să asigure o ieșire pentru gazul de șist lichefiat american. În această cheie se pot citi declarațiile liderului de la Casa Albă, Donald Trump, despre „dependența” Germaniei de gazele lui Putin.
Numai că gazele de șist americane trebuie să traverseze, lichefiate, oceanul, ca mai apoi să fie convertite în terminalele europene. De unde și prețul lor ridicat.
Construcția conductei Nord Stream 2 este aproape finalizată.
Rămâne de asamblat doar o secțiune de 120 km în apele daneze. Lucrările au fost întrerupte în decembrie 2020, grupul elvețian-olandez Allseas, specializat în munca subacvatică, suspendându-și activitățile la proiect din cauza sancțiunilor Statelor Unite, scancțiuni pe care Germania și alte țări participante la proiect le denunță ca fiind în contradicție cu dreptul internațional și inadmisibile.