Beijingul a anunțat măsuri de retorsiune țintind companiile străine, percepute ca represalii împotriva Washingtonului
Reacția autorităților chineze după interzicerea în Statele Unite a aplicațiilor TikTok și WeChat, deținute de giganții chinezi ByteDance și respective Tencent, a fost imediată.
Beijing a anunțat, sâmbătă, instaurarea unui mecanism care îi va permite să restrângă activitățile companiilor străine, o măsură percepută ca represalii împotriva Washingtonului.
Anunțul Ministerului Comerțului, făcut în deplină escaladare între Beijing și Washington, nu vizează în mod specific nicio companie străină.
Dar, el menţionează la modul general o serie de acţiuni prin care companiile aflate pe o viitoare „listă de entităţi non-fiabile” să fie pasibile de amenzi , de restricții privind activitatea sau privind intrarea de material și personal în China.
Această listă va include companii ale căror activități „subminează suveranitatea națională a Chinei și interesele sale în materie de securitate și dezvoltare” sau care încalcă „regulile economice și comerciale acceptate la nivel internațional”, potrivit ministerului.
Într-un comunicat, ministerul chinez al Comerțului a acuzat, sâmbătă, Washingtonul că practică „intimidarea”.
„Dacă Statele Unite persistă în acțiunile sale unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a proteja hotărât drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, se arată în comunicatul respectiv.
Tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut din august, când președintele Donald Trump, în plină campanie electorală, a emis un ultimatum către TikTok, acuzând spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a face publică vreo dovadă tangibilă.
„Partidul Comunist Chinez a demonstrat că are mijloacele și intenția de a utiliza aceste aplicații pentru a amenința securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”, a declarat anterior Departamentul american al Comerțului.
TikTok a denunțat această decizie, dând asigurări că prezintă garanțiile maxime pentru a respecta securitatea și confidențialitatea utilizatorilor americani.
Conflictul sino-american, faza pe aplicații, se desfășoară în timp ce Donald Trump, concurând pentru un al doilea mandat, promovează securitatea națională în campania sa.
Republicanul îl acuză în mod regulat pe adversarul său democrat Joe Biden de slăbiciune față de Beijing.
Vineri, un oficial american al Ministerului Comerțului a asigurat că această decizie nu ar trebui văzută în lumina alegerilor care vor avea loc la 3 noiembrie.
Gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei se află, de asemenea, pe o listă neagră americană pentru a-l împiedica să achiziționeze tehnologii „made in USA”, esențiale pentru telefoanele sale.
Statele Unite exercită presiuni și asupra europenilor să excludă Huawei din viitoarele lor rețele 5G.