Războiul SUA-China. Costuri catastrofale dacă Trump lasă garda jos

Războiul SUA-China. Costuri catastrofale dacă Trump lasă garda jos

Decuplarea de  piața americană a companiei chineze Huawei Technologies Co., Ltd de către administrația Trump a contribuit la încetinirea efortului Beijingului de a ajunge din urmă în Statele Unite în ceea ce privește tehnologia semiconductoarelor.

Materialele electronice, gazele chimice și tehnologia litografică - toate componentele necesare pentru producerea celor mai avansate semiconductoare – pot fi produse în prezent numai în statele din lumea liberă precum SUA, Japonia și Olanda

Poate cel mai relevant aspect din războiul tehnologic dintre SUA și China este cursa în domeniul spatial, care amintește de cea din perioada Războiului Rece, unde competitorul era URSS.

Mai degrabă decât rivalitatea SUA-URSS pentru a ajunge pe Lună, accentul în actuala luptă SUA-China este pus pe armamentul spațial și misiunile pe Marte .

Ne puteți urmări și pe Google News

China face progrese impresionante în operațiunile spațiale, desfășurând recent constelația BeiDou de 30 de sateliți , rivalul său în fața sistemului de poziționare globală (GPS) al SUA.

China are de asemenea planuri să lanseze propria stație spațială, ca alternativă la Stația Spațială Internațională (ISS) care evidențiază cooperarea globală, în special între SUA și Rusia.

De-o manieră îngrijorătoare, China pare să-și dubleze efortul de a controla capacitatea Occidentului de a utiliza sisteme spațiale în timpul conflictelor.

Dacă China poate „orbi” cu succes sistemele americane prin operațiuni cibernetice ofensive sau distrugerea directă a sistemelor SUA prin atacuri antisatelit, avantajul militar pe care îl deține în prezent Occidentul poate fi anihilat.

China a executat o lovitură antisatelit cu succes încă din 2007, când și-a arătat capacitatea de a-și distruge unul din proprii sateliți meteorologici învechiți.

O altă tehnologie nouă, cu un potențial enorm de a rezolva probleme matematice și științifice complexe mai repede decât pot computerele de astăzi, este calculul cuantic.

În timp ce SUA susțin că au creat primul computer cuantic, China pare să conducă în aplicarea militară a acestei noi științe.  China a demonstrat deja capacitatea de a crea mesaje criptate incasabile, o realizare care ar împiedica alte țări să obțină informații despre operațiunile militare secrete planificate, cum ar fi, să zicem, o invazie a Taiwanului.

SUA încă conduc China în ceea ce privesc cheltuielile de cercetare și dezvoltare , dar Beijingul a făcut progrese mari și în acest domeniu.

Pentru a ține pasul cu efortul total al Chinei de a domina tehnologiile emergente, o abordare disciplinată și coordonată de guvernul SUA, un fel de „Proiect Manhattan” în toate domeniile cheie hi-tech ar fi de ajutor.

Costurile pentru SUA de a rămâne în urmă s-ar putea dovedi catastrofale.