Războiul secret al lui Obama

Războiul secret al lui Obama

Liderul american ar putea beneficia electoral de pe urma unei campanii ferme în domeniul securităţii.

Congresul de la Washington este revoltat de o serie de dezvăluiri recente din presa americană legate de ofensiva Statelor Unite împotriva al-Qaida şi a controversatului program nuclear iranian.

Atât congresmenii, cât şi senatorii, democraţi şi republicani deopotrivă, cred că aceste informaţii secrete au fost livrate ziarelor de către Casa Albă cu scopul de a accentua realizările preşedintelui Barack Obama în domeniul securităţii naţionale, cu doar cinci luni înaintea alegerilor din noiembrie.

Comisiile de informaţii din Camera Reprezentanţilor şi Senat au cerut administraţiei prezidenţiale să ancheteze serios aceste scurgeri de date şi să prevină incidente similare pe viitor.

În urmă cu o săptămână, cotidianul "New York Times" dezvăluia că atacul cibernetic care a vizat în 2010 instalaţiile nucleare iraniene ar fi fost ordonat chiar de Barack Obama.

Virusul informatic Stuxnet, utilizat atunci, a blocat majoritatea centrifugelor de la centrala nucleară de la Natanz, întârziind cu mult programul iranienilor suspectat de Occident că ar urmări producerea bombei atomice. Prin aceste atacuri, Obama a sperat să evite şi un atac preventiv al armatei israeliene asupra controversatelor instalaţii iraniene.

În realitate, Obama a moştenit ambele programe, cel al dronelor şi cel cibernetic, de la precedenta administraţie Bush. În timpul administraţiei democrate, numărul atacurilor cu drone împotriva militanţilor al-Qaida, în special cei refugiaţi în Pakistan, a crescut semnificativ.

Figuri importante din gruparea islamistă au fost astfel eliminate, cel mai recent fiind libianul al-Libi, şeful operaţiunilor din Pakistan şi numărul doi în reţeaua teroristă.

Prin aceste campanii, dar şi prin divulgările controlate de informaţii despre acest "război" coordonat de la Casa Albă, Obama vrea să îşi facă o imagine de "băiat dur" înaintea alegerilor, acuză republicanii. Citiţi şi:

  • Virusul care spionează Iranul

Ne puteți urmări și pe Google News