Războiul împotriva presei din Rusia continuă, după ce un tribunal din Moscova a decis revocarea licenței ziarului independent Novaya Gazeta. Redactorul-șef, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, a susținut că decizia este una politică.
Tribunalul Basmanny din Moscova a invalidat certificatul de înregistrare a versiunii tipărite a Novaya Gazeta, redactorul-șef, Dmitri Muratov, precizând că această decizie este una politică. "Ziarul a fost ucis astăzi. Astăzi [ei] i-au ucis din nou pe colegii noștri, care au fost deja uciși de acest stat pentru îndeplinirea datoriei lor profesionale", se arată în editorial." [Dar] acesta [ziarul] a fost, este și va fi”, a declarat, luni, Novaya Gazeta într-o declarație oficială după decizia instanței.
Cu toate acestea, Roskomnadzor, organismul de supraveghere a mass-media din Rusia, a anunțat că ziarul nu a furnizat, la timp, statutul său editorial în termenul cerut. La scurt timp după ce Moscova a declarat „război” presei independente din Rusia, ziarul Novaya Gazeta și-a trimis o parte din jurnaliști în Europa, de unde au lansat o nouă ediție.
Novaya Gazeta și-a suspendat publicarea la o lună după începerea războiului
Decizia de acordare a licenței vine la mai puțin de o săptămână de la moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, un susținător cheie al Novaya Gazeta, care a donat o parte din banii primiți în 1990 pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru înființarea ziarului.
Reamintim că de-a lungul timpului, șase dintre jurnaliștii care au lucrat la ziarul Novaya Gazeta au fost uciși în asasinate din cauza reportajelor pe care le-au făcut. Muratov, redactorul-șef al ziarului, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru eforturile de a" proteja libertatea de exprimare", scrie themoscowtimes.com.
Reamintim că un tribunal rus l-a condamnat pe un jurnalist la 22 de ani de închisoare, după ce l-au găsit vinovat de trădare. Fost reporter la ziarele Kommersant și Vedomosti, Safronov a fost acuzat de divulgarea de informații clasificate serviciilor de informații din Cehia.
„Ivan nu a trimis niciodată informații secrete nicăieri – pe bani sau gratuit. Toți martorii acuzării au declarat în instanță că nu a fost implicat în activități criminale. El era un jurnalist obișnuit, care își făcea onest meseria”, au declarat avocații săi într-un comunicat.