Lumea se întoarce în cei mai fierbinți ani ai Războiului Rece. Interviu

Sursa foto: Wikipedia

Publicația „Dnevnik” se adresează, în mod tradițional, la sfârșitul fiecărui an, unor observatori - filozofi, politologi, sociologi, scriitori - pentru a evalua anul care se încheie și a face previziuni legate de cel ce urmează.

Cum a fost anul 2023, când la războiul năprasnic al Rusiei împotriva Ucrainei s-a adăugat unul nou după atacul grupării teroriste Hamas în Israel? Un an în care pacea nu pare prea aproape, iar dezbinarea în lume s-a adâncit și mai mult.

Anul în care Bulgaria, după o serie de alegeri, are deja un guvern, deși acesta se va rota o dată la nouă luni și e însoțit de numeroase scandaluri în fiecare zi. Cum rezumă observatorii bulgari ultimele 12 luni? Citiți evaluările acestora în zilele premergătoare Anului Nou, iar previziunile pentru 2024 - după 1 ianuarie 2024. Publicăm astăzi răspunsurile lui Evgheni Kânev, doctor în economie și finanțe.

Reporter: Cu ce va rămâne în istoria (bulgară și mondială) anul 2023? Și cu ce ar trebui să rămână?

Evgheni Kânev: Așteptările privind o întoarcere a războiului în favoarea Ucrainei nu s-au concretizat, ceea ce a complicat și mai mult nodul geopolitic. Și odată cu războiul neașteptat dintre Israel și Hamas, lumea s-a întors la cei mai fierbinți ani ai Războiului Rece. Mizele uriașe au crescut enorm tensiunile politice în Europa și SUA. În practică, această tensiune a dus la o presiune politică din partea aliaților noștri, care a dat viață „clicii politice” - probabil cel mai ciudat guvern al întregii tranziții din Bulgaria.

Reporter: Anul rezumat într-o singură propoziție?

Evgheni Kânev: Reformele de care avea nevoie Bulgaria pentru a deveni o țară europeană normală nu s-au întâmplat timp de 15 ani, dar se pot întâmpla acum în câteva luni. Nu numai de Crăciun, ci și în timpul războiului, se întâmplă minuni.

Reporter: Care credeți că este cuvântul anului 2023?

Evgheni Kânev: Clică politică.

Reporter: Continuăm să trăim cu tot mai multe războaie și în instabilitate politică și apatie – ați putea totuși indica care sunt procesele pozitive din ultimul an (din nou, cum apreciați Bulgaria și lumea sau ambele)?

Evgheni Kânev: În Bulgaria, reformă judiciară, legislație anticorupție, modificări constituționale, legi privind Planul de Redresare și Reziliență și (probabil) intrare în Schengen. În lume, determinarea neîntreruptă a Occidentului de a ajuta Ucraina și solidaritatea țărilor din UE să facă față împreună tuturor provocărilor geopolitice (cu excepția Ungariei).

Reporter: Care sunt lecțiile importante ale anului 2023?

Evgheni Kânev: Lumea se schimbă dinamic, iar parteneriatele dintre țările din Vest și Est sunt dinamice și tematice. În mod clar, Occidentul trebuie să-și schimbe abordarea față de țările din Sudul Global dacă dorește să le câștige de partea sa în lupta pe termen lung care se profilează cu Estul autoritar, în frunte cu China. Lecția pentru Bulgaria este că atunci când există provocări externe uriașe, chiar și cei mai mari rivali politici pot găsi o formulă pentru a se uni fără a-și trăda filozofia politică. Așa funcționează democrațiile.

Reporter: Odată cu războiul care continuă în Ucraina și războiul început în Fâșia Gaza, s-a îndepărtat omenirea de civilizație?

Evgheni Kânev: Se pare că nu există un progres liniar în bine, iar istoria se mișcă ciclic. La fel ca cele două decenii din urmă cu un secol, când lumea a trecut printr-un război mondial, o pandemie și o criză economică globală - acum aceleași evenimente se repetă din nou, dar în ordine inversă. Respectiv, ca și atunci - democrația este în retragere, iar autoritarii câștigă putere. Atunci a fost Italia, Germania și Japonia. Astăzi - China, Rusia și Iran.

Reporter: Sunteți surprins de vestea posibilei viitoare reveniri a lui Donald Trump ca președinte al SUA? Ce scenarii pentru lume aduce aceasta?

Evgheni Kânev: Nu, nu mă surprinde, deși nu sunt încă sigur că va putea depăși toate problemele juridice pe care le are. Totuși, chiar dacă va merge la alegeri, nu sunt sigur că va câștiga, pentru că va genera un antivot uriaș, indiferent de candidatul democraților. În rest, cu el la cârmă, aștept vești bune pentru Putin și vești proaste pentru Ucraina și Europa de Est.

Reporter: A reușit societatea bulgară să depășească vreuna dintre diviziunile severe care o sfâșie?

Evgheni Kânev: Nu, pentru că societatea bulgară – întâmplător sau nu – nu înțelege încă mecanismele intime ale democrației și că – dacă pot să citez un politician bulgar – ea este o conversație între cei care nu sunt de acord. Prin urmare, raţiunea, care cere să se aprecieze ceea ce s-a realizat în acest mediu, cedează în fața emoţiilor de dezamăgire că duşmanii de ieri nu numai că vorbesc între ei, ci şi votează la fel.

Reporter: Ce s-a văzut în „oglinda” alegerilor parlamentare și locale din acest an?

Evgheni Kânev: Că bulgarii continuă să voteze tribal. Pentru unul dintre cele trei triburi - european, rusofil sau rentier-bugetar.

Reporter: Percepția unor jocuri de culise cu privire la resusele publice a fost slăbită?

Evgheni Kânev: Parțial, pentru achizițiile publice în construirea de drumuri. Fondul de sănătate, de exemplu, va continua să fie plătit, conform legislației adoptate. Marea majoritate a contractanților din “mașinăria de corupție” sunt încă la locul lor. Și asta nu se va schimba fără un sprijin politic clar și dominant pentru a rezolva situația, inclusiv în cadrul urmăririi penale.

Reporter: S-a eliberat Bulgaria de Rusia în 2023?

Evgheni Kânev: Da, cred că sunt multe progrese, deși Rusia are încă agenții săi în poziții cheie în politică, energie, forțele de ordine și instituțiile de drept.

Război în Ucraina. Sursa foto: Twiter

Reporter: Cum evaluați anul care se încheie din punct de vedere economic?

Evgheni Kânev: A fost un an relativ bun pentru Bulgaria, pe fondul stării economice generale a UE.

Reporter: Care a fost cea mai importantă schimbare economică în opinia dumneavoastră?

Evgheni Kânev: Dacă vorbim de Bulgaria - aceasta este noua filozofie bugetară a ministrului de finanțe. Aceasta crește semnificativ veniturile celor mai săraci și vulnerabili membri ai societății, având în vedere sărăcia enormă și inegalitățile din țara noastră. Rămâne de văzut care vor fi macro-efectele care îi vor prestabili sustenabilitatea și durata.

Reporter: Care a fost evenimentul economic al anului?

Evgheni Kânev: Cele două bugete adoptate în termen de jumătate de an. Sursa: dnevnik.bg

Traducerea- Rador