Evenimentul Zilei > International > Războiul momentului. Avem primele imagini! Nu e departe de România. VIDEO
Războiul momentului. Avem primele imagini! Nu e departe de România. VIDEO

Războiul momentului. Avem primele imagini! Nu e departe de România. VIDEO

Ministrul Apărării din Republica Armenia a postat, luni, pe rețelele sociale un scurt videoclip, probând atacul asupra convoiului militar din Azerbaidan care a avut loc la Nagorno-Karabackh. În replică, președintele azer a reluat un apel la luptă istoric, marca Stalin.

Forțele armate armene au dat publicității un scurt video care prezintă atacul devastator asupra unui convoi militar azer compus din vehicule de luptă de infanterie și camioane militare.

Unele surse susțin că respectivul video arată un convoi de luptă de infanterie azer tip BMP-3, compus din vehicule de luptă, care încearcă să pătrundă printre camioanele militare avariate ale Armeniei.

Ministrul Apărării din Armenia a postat materialul pe 27 septembrie. Guvernele ambelor țări au raportat, începând de sâmbătă, acțiuni militare de amploare, care au inclus tancuri, elicoptere militare și artilerie aflate într-o escaladare rapidă a unui conflict îndelung înăbușit.

Pionul negru: linia de contact

Oficialul armean declarase anterior că în aceeași zi în care Armenia a lansat atacuri de mare amploare asupra civililor și militarilor părții beligerante, forțele de la Baku au lansat o replică răsunătoare de-a lungul liniei de contact – un teritoriu nerevendicat de nimeni, intens minat, care separă forțele liniei de apărare armene  de trupele azere din regiune.

Președintele azer Ilham Alyiev a declarat că pierderile înregistrate în rândul civililor și militarilor țării sale nu vor rămâne nepedepsite și că Azerbaidjanul își va apăra teritoriul. Într-un discurs televizat adresat națiunii, Aliev a declarat victoria asupra forțelor armate armene. „Cauza noastră este dreaptă și vom învinge”, a spus Aliev, reluând un faimos citat al dictatorului Stalin, rostit în momentul declarării de război Germaniei de către Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Armata Azerbaidjanului luptă pe teritoriul său”, a mai adăugat Ilham Aliev.

Între forțele armene și azere se dau lupte acerbe pentru regiunea Nagorno-Karabackh, unde fiecare din părți pretinde controlul. Regiunea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, însă este condusă de etnici armeni. Autoritățile separatiste de acolo au afirmat că 31 de soldați au murit și că o parte din pozițiile pierdute au fost preluate.

Azerbaidjanul a anunțat la rândul său că 26 de civili au fost răniți în urma bombardamentelor armene, iar înainte anunțase cel puțin 5 decese. Atât Armenia, cât și Azerbaidjanul au declarat deja mobilizarea generală, iar în unele zone a fost instituită legea marțială.

Sursa: defence-blog