Războiul la vârful Justiției ia amploare. Acuzații grave ale unui membru CSM

Războiul la vârful Justiției ia amploare. Acuzații grave ale unui membru CSM

Membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Bogdan Mateescu susține că mai mulți membri ai acestui for nu au fost consultați în legătură cu propunerea de modificare a legii de funcționare a instituției, formulată de președintele Lia Savonea. Șefa CSM a cerut modificarea legii și a propus sancționarea celor care lipsesc de la ședințe chiar și cu pierderea mandatului după ce, pentru a șasea oară, nu a fost cvorum pentru discutarea subiectelor la zi, cel mai important fiind numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Tensiunile de la vârful Justiției continuă cu criticile aduse de judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistratul acuză dublul standard pe tema propunerilor de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, formulată de președintele CSM Lia Savona și susține că mai mulți membri CSM nu au fost consultați în legătură cu această propunere, informează mainnews.ro.

 

Bogdan Mateescu a scris pe Facebook că „propunerea de modificare a Legii 317 formulata de cei 9 colegi din CSM (nu comentez mai mult pe fondul ei, marturisesc în schimb că, la prima vedere, propunerile îmi par destul de discutabile) a fost înaintată direct la presă, ceea ce este salutar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Din păcate, accesul la modificările la Legea ANI, propuse cu majoritate de CSM, prin Comisia 1, care au stârnit îngrijorare publică, nu a fost atat de liber. Ba chiar niște cereri de la entități de presă pe acest subiect au fost respinse…”, a precizat judecătorul CSM.

 

Întrebat dacă inițiatorii au vorbit cu restul colegilor din CSM referitor la propunerea de modificare a Legii 317, Mateescu a răspuns: „Cu privire la această propunere, nu”.

 

Plenul CSM nu a avut, marți, cvorumul necesar pentru că procurorul general Bogdan Licu și alți trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut mai multe întâlniri la Parchetul General, iar vicepreședintele Nicolae Solomon și-a luat concediu. Și ministrul Justiției, Ana Birchall, a lipsit pentru că se află la întrunirea Consiliului JAI de la Luxemburg.

 

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, 3 membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și 2 membri ai societății civile. Pentru a se întruni cvorumul este necesară prezența a minim 15 membri. La ședința de marți au fost prezenți 13 membri.

Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi, dar și cel mai important, a fost numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Pentru că nu a fost cvorum, a șasea încercare a CSM de a o numi, a eșuat. Și asta pentru că, nici de această dată, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13. Șefa CSM, Lia Savonea, crede că se află „în fața unei situații de coordonare”. Mai mult chiar, Lia Savonea cere sancționarea celor care lipsesc cu pierderea mandatului.

„Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General (..) .Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de Plen, aşa că vă propun modificarea articolului 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi că un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să-şi piardă de drept mandatul”, a precizat Lia Savonea.