Războiul în Ucraina: Pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, Berlinul a luat o decizie neașteptată.

Sursa foto: Facebook

Germania va accelera construirea a două terminale de gaze naturale lichefiate în cadrul unui acord energetic pe termen lung cu Qatarul.

Odată cu războiul din Ucraina, Germania încearcă să-și reducă cât mai repede dependența de gazul rusesc. Prin urmare, Berlinul s-a angajat să "accelereze" construcția a două terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca parte a unui acord energetic pe termen lung cu Qatarul, a anunțat duminică Ministerul Energiei din Qatar.

Acest acord a fost încheiat în timpul unei vizite la Doha a ministrului german al Economiei și Climei, Robert Habeck. "Guvernul german a luat măsuri rapide și concrete pentru a accelera dezvoltarea a două terminale GNL în Germania", o prioritate pentru "a permite importul pe termen lung de GNL" în această țară, a indicat ministerul din Qatar. Cele două părți "au convenit că entitățile lor comerciale respective se vor reangaja și vor avansa discuțiile privind furnizarea pe termen lung de GNL din Qatar către Germania", a adăugat el.

Câțiva ani de discuții cu Berlinul nu au reușit anterior să ducă "la acorduri definitive din cauza lipsei de claritate cu privire la locul gazului pe termen lung în mixul energetic al Germaniei și asupra infrastructurii de import GNL necesare". Doha a citat costurile uriașe de investiții în producția de gaze pentru a justifica necesitatea unor contracte pe termen lung. Qatar, care se numără printre primii trei exportatori de GNL din lume, intenționează să-și mărească producția cu 50% până în 2027.

Berlin a încheiat un acord de proporții

La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului German al Economiei a confirmat, duminică dimineaţa, încheierea unui acord pe termen lung, precizând că următorul pas va fi ca întreprinderile în cauză "să intre în negocieri contractuale concrete".

Sursă: Rumos | Dreamstime.com

Robert Habeck s-a întâlnit la Doha cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani. Țările europene se bazează tot mai mult pe GNL ca alternativă la gazul rusesc. Chestiunea este deosebit de delicată pentru Germania, jumătate din importurile sale de gaze provenind din Rusia.

Înainte de călătoria sa în Orientul Mijlociu, care include și o vizită în Emiratele Arabe Unite, Robert Habeck a declarat, sâmbătă, la radio Deutschlandfunk că guvernul este îngrijorat de securitatea aprovizionării cu gaze ale Germaniei pentru iarna viitoare, "dacă livrările din Rusia ar fi fi tăiate". Germania este criticată pentru opoziția față de un embargo imediat asupra hidrocarburilor rusești pentru a seca fluxurile financiare către Moscova. Dar, pentru Berlin, un astfel de boicot ar destabiliza economia și societatea germană, deoarece ar provoca o creștere a costului energiei, precum și riscul de penurii.