Războiul din Gaza a distrus relațiile dintre Rusia și Israel

Putin și Netanyahu. Sursa foto: AP

Printre națiunile care au condamnat războiul Israelului din Gaza, una a ieșit în evidență - Rusia a construit o prietenie din ce în ce mai mare cu Israelul, dar această relație s-a terminat, spun analiștii, ștearsă de nisipurile schimbătoare ale geopoliticii din Orientul Mijlociu.

Au trecut aproape doi ani de când Israelul nu s-a alăturat restului Occidentului pentru a pedepsi Rusia atunci când aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Acum, Vladimir Putin, președintele Rusiei, este unul dintre cei mai aprigi critici ai Israelului și a refuzat să condamne atacul mortal al Hamas din 7 octombrie. Din cauza războiului său împotriva Ucrainei, Rusia și-a unit acum forțele cu Iranul, care este inamic al Israelului.

La ONU, Rusia a susținut oficial apelurile pentru încetarea imediată a luptelor din Gaza. La începutul războiului, Putin a declarat că Israelul plănuia să folosească tactici similare cu asediul brutal al Germaniei naziste asupra a ceea ce este acum Sankt Petersburg în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Gaza este condusă de Hamas.

Războiul din Gaza. Putin nu a criticat Hamas

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că ofensiva israeliană de distrugere a Hamas a ucis peste 19.600 de persoane, majoritatea copii și femei. La sfârșitul lunii octombrie, Moscova a găzduit chiar și reprezentanți ai unui grup militant palestinian și ai Iranului.

Sursa foto: IDF

Guvernul rus a declarat că aceste întâlniri au inclus discuții despre eliberarea ostaticilor străini. Israelul a declarat că întâlnirea a fost „un lucru rău care susține terorismul”. Luna aceasta, președintele iranian Ebrahim Raisi a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Putin și a purta discuții. Miercuri, Rusia și Liga Arabă au cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care să pună capăt luptelor.

Oamenii din Israel sunt șocați și furioși în acest moment. A fost „o trădare mârșavă” faptul că Putin nu a criticat Hamas, chiar dacă unele dintre cele 1.140 de persoane ucise de militanți pe 7 octombrie erau cetățeni ruși. Un expert în Rusia de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pe nume Semion Goldin, a declarat că Rusia este acum „de partea agresorului, deloc de partea noastră”.

Liderul de la Kremlin s-a întors împotriva prieteniei cu Israelul

Relația părea să se consolideze sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu. După ce Moscova s-a implicat în războiul civil din Siria, Israelul a colaborat îndeaproape cu Kremlinul pentru a-și lansa propria campanie aeriană în Siria împotriva forțelor susținute de Iran.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul lui Putin în Ucraina a continuat și izolarea sa în lume a crescut, acesta s-a întors împotriva prieteniei discrete a Israelului. În schimb, președintele rus a făcut o nouă alianță cu Iranul. Teheranul trimite drone la Moscova, iar cele două țări lucrează împreună pentru a ocoli sancțiunile occidentale. Sursa: insiderpaper.com