Războiul foametei: sute de mistreţi dau năvală în Vâlcea. Rad totul iar oamenii nu-i pot atinge nici cu un deget

Războiul foametei: sute de mistreţi dau năvală în Vâlcea. Rad totul iar oamenii nu-i pot atinge nici cu un deget

"Erau 30-40 chiar lângă casa mea. Am crezut că mă omoară", povesteşte o localnică din Şuşani. Conform legii, mistreţii nu pot fi împuşcaţi de săteni. Sute de animale ies din pădure în miezul zilei, distrugând suprafeţe mari de porumb.

Zeci de hectare de culturi de porumb din comuna Şuşani (Vâlcea) sunt distruse anual de porcii de  mistreţi care coboară cu sutele din pădure. Acolo unde intră, fac prăpăd.

Tot porumbul e mâncat. Ţăranii şi-l taie singuri, de disperare

Animalele sălbatice pleacă din pădure în căutarea de hrană. Sătenii se tem de mistreţi în special de scroafele cu pui care sunt foarte periculoase. "Scroafele se înfoaie şi fac urât. Nu-i hrănesc, de aia pleacă porcii din pădure. O să ajungă să ne omoare pe câmp dacă nu vin să-i împuşte", este de părere Niculina Curiman, localnic. În mai puţin de două săptămâni, mistreţii coboară din pădure noapte de noapte şi au distrus porumbul de pe zeci de hectare. "Nici nutreţ de vite nu mai rămâne pe câmp, distrug tot. Eu am tăiat porumbii verzi ca să fac măcar coceni pentru aşternut de iarnă la vite", spune Gheorghe Burduşel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicii n-au voie să-i împuşte! Directorul Romsilva habar n-are de situaţie

Localnicii sunt disperaţi, nu ştiu ce să facă pentru a-şi salva culturile şi aşa afectate de secetă. Unii şi-au pus sperietori în lanurile de porumb, alţii şi-au închis culturile, iar cei curajoşi stau noaptea de pază, în câmp. Aprind focuri şi bat din tălăngi ca să alunge animalele sălbatice. "Au ajuns până lângă casă, erau 30-40 de porci. Am crezut că fac infarct, am strigat la toţi vecinii să vină să mă ajute să-i alung. Suntem în pericol şi nimeni nu ne ajută. Noi nu putem să-i omorâm pentru că intrăm la puşcărie", spune Maria Popescu.  Autorităţile locale se limitează doar la a constata că porcii mistreţi distrug culturile iar oamenii rămân cu paguba în fiecare an. "Dacă tot fac rău în fiecare an şi nu le plăteşte nimeni paguba, cei de la Ocolul Silvic ar trebui să le dea oamenilor câte un porc mitreţ cadou", este de părere primarul Gheorghe Staiu.   Singurii care pot rezolva problema sunt reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, aceştia pot organiza vănători, însă până în prezent nu au fost informati că porcii mistreţi au ajuns până în curţile localnicilor. "Nici nu am ştiut că sunt probleme la Şuşani cu mitreţii. Când mă întorc din delegaţie, am să mă ocup personal", a promis Adam Jinaru, director tehnic ITSRV Vâlcea.