Fostul ministru al Finanțelor Publice din Guvernul Dăncilă, Eugen Teodorovici, susține că Florin Cîțu nu a depus la Comisia Europeană planul pentru reducerea deficitului bugetar, așa cum a afirmat.
El îl acuză pe liberal că a forțat declanșarea procedurii de deficit bugetar excesiv, crescând cheltuielile bugetare în mod nejustificat.
Fostul ministru îl acuză pe Cîțu că ar răspândi informații false și că nu are nici o strategie și nici un plan menit să rezolve problema deficitului excesiv. Fostul ministru susține că planul de măsuri pe următorii 3 ani trebuie prezentat Comisiei, de reprezentanții Guvernului, într-un interval de 6 luni de la declanșarea procedurii de deficit, până în luna septembrie.
„Comisia Europeană a confirmat oficial că nu a primit din partea autorităților române un Plan pentru reducerea deficitului bugetar, deși selfie-Cîțu anunțase că a agreat și depus acest Plan. Strategia Fiscal Bugetară 2020-2022 NU reprezintă Planul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar excesiv! Strategia cuprinde numai țintele de deficit pentru următorii 3 ani asumate de România și acceptate de Comisia Europeană, dar NU și Planul de măsuri concrete de creștere a veniturilor și reducere a cheltuielilor pentru a atinge obiectivul de scădere treptată a deficitului până la ținta de sub 3% în anul 2022”, a precizat Eugen Teodorovici în postarea sa.
Totodată fostul ministru PSD a anunțat că a propus o comisie parlamentară de anchetă care să verifice plățile făcute de Ministerul Finanțelor în ultimele luni ale anului trecut, fapt care, în opinia sa, a dus la declanșarea procedurii de deficit excesiv.
„În ultimele două luni ale anului 2019, guvernul PNL a forțat, prin creșterea exagerată și total nejustificată a cheltuielilor, declanșarea iminentă a procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu știm încă de ce, dar pentru asta am propus o Comisie de anchetă”, a mai arătat Eugen Teodorovici.
În stilu-i cunoscut, batjocoritor, Teodorovici a concluzionat că este jenant pentru un ministru de finanțe, în cazul de față Florin Cîțu, să fie contrazis oficial de o instituție europeană:
„Chiar dacă hârtia suportă multe neadevăruri și mesajele rostite de la o tribună, în fața camerelor sau în mediul virtual suportă multe inepții, totuși, atunci când un răspuns oficial al unei instituții europene confirmă că ministrul de finanțe al țării tale bate câmpii, chiar e de toată jena”.