Războiul dintre Israel și Iran pare iminent. Cât de sângeros ar putea fi un astfel de război
- Alice Barbu
- 13 noiembrie 2021, 14:11
Îngrijorările legate de războiul din Orientul Mijlociu nu îi mai au ca actori principali pe Iran și Israel. Conflictul dintre Turcia și kurzi și disputa Iranului cu Arabia Saudită sunt în centrul atenției, deși îngrijorarea Israelului cu privire la creșterea influenței iraniene nu a scăzut.
Într-un mediu de securitate atât de imprevizibil, războiul rămâne o posibilitate. Cum ar putea avea loc un război între Israel și Iran?
Capacitatea forțelor aeriene
Contrar credinței populare, războaiele încep rareori din întâmplare. Chiar dacă Iranul și Israelul s-au atacat reciproc în ultimii trei ani, ambele țări au stabilit că războiul nu este în interesul lor. Cu toate acestea, Teheranul ar putea decide să înceapă un război de diversiune pentru a distrage atenția de la revoltele populare și de la dificultățile economice sau ar putea determina un război scurt care i-ar dobândi suficient credit politic în regiune pentru a risca să accepte pagube semnificative. Israelul, pe de altă parte, ar putea determina un război rapid și devastator care ar putea delegitima și destabiliza Republica Islamică și ar putea reduce influența acesteia în regiune.
Israelul are avantaje substanțiale față de Iran în cazul oricărui tip de armament convențional, cu excepția rachetelor balistice înarmate convențional. Odată cu realimentarea în zbor, forțele aeriene israeliene pot lovi țintele Iranului, deși ar putea avea dificultăți să-și păstreze drepturile de survol de la țările vecine în cazul unui război prelungit. Forțele aeriene iraniene ar putea absenta de pe câmpul de luptă, din cauza distanței bazelor sale din est de Israel, evitând astfel distrugerea.
La rândul său, Iranul a desfășurat deja mijloace militare substanțiale atât în Siria, cât și în Irak. Uneori operate de proxy și alteori de personalul iranian, rachetele pot lovi țintele din Israel și poate copleși rețeaua de sisteme de apărare antirachetă a Israelului. Iranul are niște rachete balistice pe care le poate trage de pe propriul său teritoriu, iar atacul îndrăzneț al UAV al Iranului împotriva instalațiilor petroliere saudite ar putea oferi un model pentru modul în care ar lupta împotriva Israelului.
Cine va avea de suferit ?
Greutatea atacurilor israeliene va cădea asupra proxy-urilor Iranului din Siria, Liban, Gaza și Irak. În Liban, Hezbollah s-a pregătit intens pentru conflict, perfecționându-și abilitățile în timpul luptelor din Siria și mărind dimensiunea stocurilor sale de rachete. Atacurile aeriene israeliene s-ar concentra pe reducerea rapidă a numărului de lansatoare de rachete.
În Siria, israelienii se vor concentra asupra infrastructurii de transport pe care iranienii o folosesc pentru a transfera rachete către proxy-urile lor. În noiembrie, ca răzbunare pentru atacurile cu rachete lansate de pe teritoriul sirian, avioanele de război israeliene au distrus un cartier general al Gărzii Revoluționare Iraniene din Siria. Aceasta a venit ca parte a unei campanii aeriene israeliene mai ample care a lovit zeci de ținte în Siria și Irak.
Forțele aeriene israeliene ar putea provoca daune semnificative țintelor din Iran prin mai multe atacuri la scară largă. Un atac israelian ar putea viza instalațiile nucleare ale Iranului, precum și instalațiile sale de proiectare și producție de rachete balistice. Israelul ar putea lovi și infrastructura petrolieră a Iranului, deși sancțiunile au redus deja o mare parte din productivitatea sectorului petrolier. Cu toate acestea, atacarea Iranului necesită survolarea mai multor țări și este puțin probabil ca Arabia Saudită să acorde drepturi de survol pentru o campanie israeliană. Irakul chiar dacă este ținta unor atacuri israeliene, ar acorda drepturi de survol.
Cât va dura războiul? În cele din urmă, stocurile de rachete deținute de iranieni s-ar diminua, la fel ca și entuziasmul celor care ar suporta pedeapsa israeliană. La rândul lor, israelienii nu puteau face atât de multe daune Iranului înainte de a epuiza bunăvoința monarhiilor din Golf. Desigur, multe ar depinde de atitudinea Statelor Unite. Deși Statele Unite au fost deosebit de reticente în a ataca Iranul, ar putea fi mai dispuse să intervină în numele Israelului. Cel mai probabil, costul războiului ar fi suportat de cei care au avut cea mai mică contribuție asupra modului în care a fost purtat, precum civilii nevinovați din țările dintre Israel și Iran.