Evenimentul Zilei > Actualitate > Războiul din Ucraina, ziua 341. Armata ucraineană ar fi lovit trei puncte de control rusești. Rusia deplasează trupe suplimentare în regiunea Kursk
Războiul din Ucraina, ziua 341. Armata ucraineană ar fi lovit trei puncte de control rusești. Rusia deplasează trupe suplimentare în regiunea Kursk

Războiul din Ucraina, ziua 341. Armata ucraineană ar fi lovit trei puncte de control rusești. Rusia deplasează trupe suplimentare în regiunea Kursk

În cursul zilei de luni, forțele ucrainene au lovit trei puncte de control rusești, patru concentrări de trupe și două depozite de muniție, potrivit anunțului făcut de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În același timp, Moscova continuă să desfășoare ofensive spre Lîman, Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk. De asemenea, se pare că Rusia a desfășurat mai multe trupe și echipamente militare în regiunea sa Kursk, care se învecinează cu Ucraina, informează guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit.

În ultimele 24 de ore rușii au lansat patru atacuri cu rachete și zece atacuri cu MLRS asupra infrastructurii civile din orașul Ochakiv, regiunea Mikolaiv, potrivit armatei ucrainene. De asemenea, s-a tras și asupra a 40 de așezări din regiunile Zaporojie și Herson.

Rusia se pregătește de o nouă ofensivă

Rusia profită de orice oportunitate oferită și se grăbește să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, îniante ca Kievul să primească tancurile grele care i-au fost promise recent de către aliaţii săi occidentali.

Acum chiar şi un orb poate să vadă că ei (ruşii) se pregătesc pentru un nou val de ofensivă. Şi, probabil, s-ar putea opri sau schimba intenţia doar dacă vor vedea că Ucraina are suficiente echipamente, muniţii, arme şi personal instruit”, a declarat luni comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupšys.

În acest timp, Volodimit Zelenski a făcut apel la aliați pentru punerea în aplicare „la timp” a „deciziilor puternice”, menționând că nu este vreme pentru reflecții continue, iar deciziile bune trebuie luate rapid.

În acest context, reprezentanții ucraineni fac apel la aliații săi, menționând că au nevoie de mai multe arme pentru a face față inamicilor și atacurilor lor. Ucraina a anunţat că nu se poate apăra împotriva rachetelor balistice iraniene pentru că nu au mijloacele necesare pentru a se apăra.

„Rusia este în continuare dispusă să primească UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) și rachete Fateh și Zolfaghar din Iran. Acestea sunt rachete balistice. Nu avem mijloace pentru a le învinge”, a declarat luni Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene.

Franța și Australia își arată susținerea pentru Ucraina

Luni, Franța și Australia au anunțat că vor colabora împreună la un proiect în valoare de mai multe milioane de dolari pentru a produce „câteva mii” de obuze de artilerie pentru Ucraina.

„Câteva mii de obuze de 155 de milimetri vor fi fabricate în comun, cu un parteneriat fără precedent între Australia și Franța”, a declarat ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, în timpul unei conferințe de presă.

De asemnea, Norvegia intenţionează să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei „cât mai curând posibil” către Ucraina. Potrivit primelor informații, aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie. În aceeași idee, cele 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 promise Ucrainei de Regatul Unit ar trebui să ajungă în Ucraina „în această parte a verii”, a declarat luni secretarul britanic al Apărării.

De asemenea, Peste 60 de blindate Bradley au fost încărcate pe cargobotul Arc Integrity, care transportă echipament militar spre Europa și au părăsit portul North Charleston din Carolina de Sud pentru a fi duse în Ucraina.