Războiul din Ucraina, ziua 304. Morți și răniți în ajun de Crăciun după un bombardament rusesc în Herson. Update

Sursa foto. Twitter

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă zi, în ajun de Crăciun. De la invazia Rusiei, din 24 februarie 2022 și pînă acum, au trecut 304 zile și nu sunt semne că ostilitățile vor înceta foarte curând. Numărul trupelor ruse este în creștere în Melitopolul ocupat temporar, anunță primarul orașului. Oficialii de la Moscova bravează și spun că sistemul de rachete Patriot, pe care îl va primi Ucraina, din Statele Unite, nu le va pune probleme. Pe de altă parte, liderii de la Kiev acuză îi acuză pe ocupanții ruși că demolează teatrul din Mariupol pentru a ascunde crimele de război.

UPDATE: O explozie s-a produs într-un centru comericial din Herson, în timp ce mai mulţi oameni îşi făceau ultimele cumpărături înainte de Crăciun. Artileria rusă a lansat mai multe rachete asupra centrului comercial, făcând mai multe victime civile. Din primele estimări ar fi vorba despre cinci morți și câteva zeci de răniți. Însă bilanțul nu este final.

La scurtă vreme după bombardament, președintele Volodimit Zelenski a transmis un mesaj arătând că Rusia a atacat intenționat o țintă civilă, în ajun de Crăciun. Volodimir Zelenski a condamnat un act de „teroare” care are drept scop „intimidarea” ucrainenilor.

„Rețelele de socializare vor marca cel mai probabil aceste fotografii drept «conținut sensibil». Dar acesta nu este un conținut sensibil - este viața reală a Ucrainei și a ucrainenilor. Țara teroristă continuă să aducă lumii rusești sub forma bombardamentelor asupra populației civile. Herson. Dimineața, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în partea centrală a orașului. Acestea nu sunt instalații militare. Acesta nu este un război în conformitate cu regulile definite. Este teroare, este teroare, este ucidere de dragul intimidării și al plăcerii. Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva cărui rău absolut luptăm”, a transmis președintele Ucrainei, pe Telegram.

Sursa foto. Twitter

 

Rusia suplimentează numărul trupelor din zona orașului Melitopol, a declarat primarul Ivan Fedorov. Este cvorba despre mercenari ceceni, dar și soldați din unitățile regulate rusești.

„Astăzi, numărul trupelor rusești este în creștere. La începutul acestei săptămâni, noi grupuri de luptători ai liderului cecen Kadîiov au intrat pe teritoriul regiunii ocupate temporar Melitopol”, a declarat Ivan Fedorov.

Potrivit spuselor sale, mercenarii ceceni preiau punctele de control și urmează să supravegheze felul în care luptă militarii ruși mobilizați de Putin. Anterior, Fedorov a remarcat că trupele ruse din Melitopolul se pregătesc pentru lupte de stradă.

În acest context, alte lupte grele se dau în estul Ucrainei, ofensiva Rusiei concentrându-se pe orașele Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene.

Rușii atacă poziții militare și civile în alte trei regiuni din estul Ucrainei - Sumâ Harkov și Luhansk, au mai transmis oficialii armatei ucrainene care au adăugat că forțele Kievului au respins în total 19 atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Forțele militare ruse au bombardat una dintre instalațiile de producție a energiei electrice aparținând companiei energetice DTEK, vineri seara, 23 decembrie, după cum relatează Ukrainska Pravda. Stația a încetat să mai producă energie electrică, iar un angajat a fost ucis și unul a fost rănit, potrivit unui comunicat transmis de companie. Oficialii DTEK susțin că este al 21-lea atac rusesc asupra instalației energetice.

Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Congresul a aprobat ajutorul de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul american a adoptat un amplu proiect de lege care va asigura finanţarea serviciilor federale, în valoare totală de 1.700 miliarde de dolari. Din suma totală, 45 de miliarde de dolari vor merge în Ucraina sub formă de ajutoare militare. Decizia a fost luată printr-un ultim vot al Camerei Reprezentanţilor, după cum relatează AFP.

După cel al Senatului, de joi, acest vot, cu 225 de voturi pentru şi 201 împotrivă, în Camera Reprezentanţilor, face posibilă evitarea paralizării administraţiei federale americane (celebra „închidere”), care ar fi putut surveni vineri seara.

Proiectul de lege conține 4.155 de pagini și va oferi 772,5 miliarde de dolari pentru programele discreţionare care nu sunt legate de apărare. Alte 858 de miliarde de dolari vor fi direcționate spre apărare, conform rezumatului publicat la începutul acestei săptămâni de preşedintele Comisiei pentru credite a Senatului, senatorul Patrick Leahy. Cifrele reprezintă o creştere de aproximativ 5% a cheltuielilor non-apărare şi o creştere cu 8% pentru programele de apărare şi Pentagon. Pachetul legislativ conţine, de asemenea, 44,9 miliarde de dolari pentru ajutor militar, umanitar şi economic pentru Ucraina.

Bugetul aprobat prin noua lege include fonduri pentru completarea stocurilor Pentagonului cu arme după ajutoarele trimise de SUA în Ucraina, împreună cu ajutor suplimentar pentru aliaţii NATO. Preşedintele Joe Biden urmează să promulge legea.
Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rușii demolează teatrul din Mariupol

Rușii au început demolarea teatrului din Mariupol, portul sudic de la Marea Azov, care a fost ocupat în luna mai, după luni de lupte dure cu apărătorii ucraineni. Adevărat simbol al rezistenței Ucrainei în fața trupelor Moscovei, orașul Mariupol a fost aproape distrus în totalitate. În acest context, trupele ruse au început, pe 22 decembrie, lucrările de demolare al faimosului Teatru dramatic. Clădirea a fost transformată în adăpost pentru aproximativ 600 de civil, între care mulți copii, a fost bombardată de Rusia încă din primele zile de război. Aceasta cu toate că era marcat clar ca adăpost pentru civili. Mai mulți civili și-au pierdut viața în acele bombardamente.

În prezent, Rusia este acuzată că demolează teatrul „pentru a ascunde crimele de război”, potrivit The Guardian. Ministrul ucrainean al Culturii, Tkachenko Oleksandr, a declarat că acest act reprezintă o „încercare de a ascunde pentru totdeauna dovezile uciderii deliberate a ucrainenilor de către ruși”.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean al orașului a anunțat că este a doua oară în 100 de ani că rușii construiesc un teatru dramatic pe oasele morților. Teatrul a fost construit în timpuș URSS peste mormintele unor soldați ai Wehrmachtului, ale căror rămășițe ai fost exhumate abia în 2017-2018. El a precizat că doar fațada teatrului a rămas în picioare, aparent ca bază pentru o viitoare reconstrucție.

„Demolarea e o încercare clară de a ascunde pe veci dovezile celei mai mari ucideri deliberate de ucraineni de către ruși de la începerea începerea acestei faze a războiului”, a scris Andriușcenko pe canalul Telegram.

O investigație a Amnesty International asupra bombardamentului teatrului de la Mariupol a concluzionat că forțele ruse au comis o crimă de război deoarece au țintit deliberat clădirea, știind că sute de civili se adăpostesc acolo.

Sursa foto: Vladyslav Babenko | Dreamstime.com

Vladimir Putin cere mai multe arme pentru armată

Vladimir Putin le-a cerut șefilor din industria de apărare să crească capacitatea de a producție a armelor. El a spus că armata trebuie să primească rapid toate echipamentele de care are nevoie pentru a duce războiul din Ucraina.

„Cea mai importantă sarcină cheie a complexului nostru militar-industrial este de a oferi unităților și forțelor noastre din prima linie tot ce au nevoie: arme, muniții și echipamente în cantitățile necesare și de calitate potrivită în cel mai scurt timp posibil”, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters.

El a prezentat războiul din Ucraina ca parte a unui efort istoric de a respinge ceea ce numește influența excesivă a Occidentului asupra afacerilor globale. Vladimir Putin a făcut o vizită la un centru de producție a echipamentelor militare de la Tula.

„Este, de asemenea, important să perfecționăm și să îmbunătățim semnificativ caracteristicile tehnice ale armelor și echipamentelor pentru luptătorii noștri pe baza experienței de luptă pe care am dobândit-o”, a mai subliniat dictatorul de la Kremlin.

Zilele trecute, Vladimir Putin a afirmat că armata rusă trebuie să remedieze problemele logistice de care a suferit în Ucraina și a promis că va oferi tot ce este nevoie pentru a continua războiul.