Războiul din Ucraina, ziua 295. Conflictul continuă și nu există șanse să se oprească prea curând. Se duc lupte grele pe front
- Antonia Hendrik
- 15 decembrie 2022, 06:07
Războiul din Ucraina, ziua 295. Administrația președintelui american Joe Biden finalizează planurile de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot și ar putea anunța transferul în această săptămână, spun sursele de la Casa Albă.
Războiul din Ucraina, ziua 295. Potrivit a trei oficiali americani, care au vorbit cu CNN sub condiția anonimatului, propunerea Pentagonului trebuie să fie aprobată de secretarul Apărării Lloyd Austin înainte de a fi trimisă președintelui Biden pentru aprobarea finală.
Sursele CNN au spus că Austin ar trebui să aprobe planul. Decizia de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina „ ar putea fi anunțată de îndată ce săptămâna aceasta”, a informat CNN. Vestea planului a fost raportată pentru prima dată de postul american CNN miercuri seara.
The Biden administration is finalizing plans to send the Patriot missile defense system to Ukraine to aid against Russian air attacks, officials sayhttps://t.co/8xrjzByzK9
— CNN (@CNN) December 13, 2022
Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze sisteme Patriot de luni de zile, acum le va primi
Bateriile Patriot au nevoie de mai mult personal pentru a le opera decât sistemele mai mici, în timp ce pregătirea necesară durează de obicei multe luni, a adăugat site-ul.
Statele Unite au trimis deja sisteme Patriot aliaților NATO, cum ar fi Polonia, și au furnizat Ucrainei alte arme pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva invaziei ruse.
Amerykanie finalizują wysyłkę systemu obrony przeciwrakietowej Patriot na Ukrainę. https://t.co/FIgPN1AQbR
— BiznesAlert.pl ⚡ (@BiznesAlert) December 14, 2022
SUA „nu se așteaptă” ca luptele din Ucraina să se oprească pe timpul iernii
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că SUA se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue și că „nu există nicio așteptare” ca luptele să se oprească în lunile de iarnă.
Întrebat despre perspectivele de a negocia încheierea războiului cu președintele rus Vladimir Putin, Kirby a spus reporterilor: „Având în vedere ceea ce vedem în aer și la sol în Ucraina, este greu de concluzionat că acest război se va termina până la sfârșitul anului. Deci, există lupte active în acest moment. Ne-am aștepta ca asta să continue o perioadă de timp înainte”.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, relatează The Guardian.
Potrivit SBU, „măsurile de contraspionaj” au vizat 19 mănăstiri, catedrale și biserici din mai multe regiuni ale Ucrainei. Acesta a justificat perchezițiile ca fiind un efort de „contracarare a activităților subversive ale serviciilor secrete rusești” din țară.
Forțele Kievului au săpat tranșee la frontiera belaruso-ucraineană și le-au fortificat
Uniunea Europeană a transferat, miercuri, Ucrainei încă 500 de milioane de euro, în cadrul liniei de credit pentru susţinere financiară, în contextul războiului, anunţă Comisia Europeană. Prin transferarea noii tranşe de 500 de milioane de euro, asistenţa macro-financiară acordată de Uniunea Europeană până acum atinge 7,2 miliarde de euro, potrivit sursei citate.
Ucraina s-a pregătit pentru o eventuală intrare în război a Belarusului, statul aliat cu Rusia dar care s-a ținut departe, până în prezent, de o participare activă la conflict. Un reportaj realizat de corespondentul CNN Will Ripley arată cum forțele Kievului au săpat tranșee la frontiera belaruso-ucraineană și le-au fortificat. De asemenea, guvernul ucrainean a trimis aici un număr semnificativ de militari, în perspectiva deschiderii unui nou front.
„Tocmai am ajuns la baza militară ucraineană aflată lângă granița cu Belarus, unde vom vedea fortificațiile construite de armată pentru a se proteja de o potențială invazie rusă venită la sol. La câțiva kilometri distanță, în țara vecină, Belarus, are loc o desfășurare amenințătoare de forțe: trupele ruse şi belaruse participă la exerciții militare comune, așa cum au făcut-o și la începutul acestui an, chiar înainte de invazia în Ucraina”, relatează CNN.
„Teroarea energetică” în Ucraina continuă
Armata ucraineană a declarat că a doborât 13 drone de fabricație iraniană deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, după primul atac major cu drone al Rusiei asupra capitalei în ultimele săptămâni. Autoritățile au descris atacul de miercuri dimineața drept o continuare a „terorii energetice” a Rusiei împotriva țării. Nu au fost victime, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare din Kiev, Svitlana Vodolaga, pentru știrile ucrainene Suspilne.
Trupele Moscovei au copleșit apărarea ucraineană la începutul războiului însă forțele de apărare s-au regrupat și, după doar șase săptămâni, i-au alungat pe invadatori.
Noua șefă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că intenționează să meargă la Moscova pentru a discuta despre accesul la prizonierii de război „când va fi momentul”. Mirjana Spoljaric Egger a declarat reporterilor că „a vorbit personal cu omologii ruși”, adăugând că vede posibilitatea unui acord major de schimb de prizonieri de război în conflictul dintre Ucraina și Rusia, mai scrie The Guardian.