Bombardamentele rusești au lăsat Kievul în pană de curent. Situația devine din ce în ce mai critică în țară

Sursa foto: EPA/SERGEY KOZLOV

Jumătate din capitala ucraineană a rămas fără curent, vineri dimineața, după ce mai multe bombardamente rusești au lovit infrastructura critică a orașului.

UPDATE 2:

Autoritățile de la Kiev au informat că aproximativ 50% din capitala ucraineană nu are curent electric vineri dimineaţă, în urma atacurilor ruse asupra infrastructurii critice care au dus la întreruperi de curent pe scară largă. În același timp, alimentarea cu apă a fost restabilită, iar autoritățile intervin de urgență pentru a remedia toate problemele.

„De îndată ce sistemul de alimentare se va stabiliza, comunicarea va apărea în toate cartierele Kievului”, au adăugat aceștia, după ce întreruperile de curent au afectat reţelele mobile.

UPDATE 1:

O puternică explozie a avut loc în cursul zilei de vineri în peninsula Crimeea, în apropiere de orașul Armiansk, acolo unde a fost declanșat sistemul de apărare antiaeriană. Şeful administraţiei locale, Vasili Telijenko, a făcut apel la calm, menționând că situație este sub control, iar lucrurile funcționează normal.

„M-am uitat la toate serviciile, am vorbit cu ei, totul este normal, toată lumea este la locul de muncă şi toată lumea lucrează. Există anumite persoane acolo (în Ucraina) care subminează această situaţie. O evacuare din Armyansk nu a avut loc şi nu este planificată”, a precizat Telijenko.

În Ucraina, rușii au bombardat în cursul nopții periferia orașului Zaporojie din sudul Ucrainei. Regiunea Dnipropetrovsk, situată peste râu de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, a raportat, de asemenea, bombardamente. Nicio persoană nu a fost rănită însă.

Mai multe persoane și-au pierdut viața în Herson, însă, regiune atacată constant de când rușii au fost forțați să o elibereze, după ce o cuceriseră inițial. Autoritățile locale au declarat că șapte persoane au fost ucise și 21 rănite în atac, potrivit știripesurse.ro.

Știre inițială:

Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 275, de la invazia declanșată de Rusia în 24 februarie. Rusia continuă bombardamentele cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Un bloc de locuințe de Herson a fost lovit de proiectilele rusești, iar patru persoane au fost ucise. Moscova insistă ca Ucraina să capituleze, amenințând că, în caz contrar va distruge întreaga țară. Ucraina, în special capitala sa Kiev, a fost privată, în mare parte de apă şi electricitate, la o zi după un nou bombardament rusesc care a ţintit infrastructura sa energetică.

Milioane de cetățeni ucraineni rămân în continuare fără energie electrică după bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice. Ucraina, inclusiv capitala Kiev, a rămas în mare parte fără electricitate și apă joi, la o zi după noi lovituri masive ale Rusiei. Această strategie a Moscovei a fost descrisă drept drept „crimă de război” de către aliații occidentali. Aceasta cu atât mai mult cu cât a venit iarna și vremea rece. La nouă luni de la începutul invaziei rusești, milioane de ucraineni și-au petrecut ziua fără curent electric și în frig, potrivit AFP.

În acest context, cea mai mare companie siderurgică își suspendă activitatea în Ucraina din cauza întreruperilor de energie electrică. ArcelorMittal Kryvyi Rih a suspendat majoritatea proceselor de producție din cauza atacului masiv cu rachete al Rusiei din 23 noiembrie. Aceste lovituri au dus la o penurie de electricitate în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

„Cantitatea de electricitate disponibilă este insuficientă pentru a susține producția chiar și la un nivel de capacitate de 20%”, a declarat compania.

Bombardamente asupra clădirilor rezidențiale din Herson

Cel puţin patru persoane au fost ucise într-un bombardament rus care a vizat oraşul Herson, în sudul Ucrainei. În urma atacului au mai fost rănite zece persoane, după cum a relatat guvernatorul militar al Hersonului, Iaroslav Ianuşevici. Potrivit spuselor sale, rușii au atacat un cartier locuit cu lansatoare multiple de rachetă.

„Invadatorii ruși au deschis focul asupra unei zone rezidențiale cu mai multe lansatoare de rachete. O clădire mare a luat foc”, a declarat pe Telegram Iarovslav Ianușovici, șeful administrației militare din Herson.

Tot în Herson, au fsot descoperite corpurile a peste 400 de civili ucişi în timpul ocupaţiei ruse, a declarat procurorul general dinUcraina, Andrii Kostin. În plus, nouă încăperi descrise ca fiind camere de tortură au fost descoperite de cele 12 echipe de investigaţie. Investigatorii fac cercetări într-o zonă puternic minată, recent recucerită de armata ucraineană.

Germania se opune trimiterii sistemelor Patriot în Ucraina

Germania nu este de acord cu cererea Poloniei de a trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina. Oficialii de la Berlin spun că este nevoie de un acord al statelor NATO pentru a face acest lucru. Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a subliniat că utilizarea sistemelor de apărare ale NATO în afara teritoriului său trebuie să fie agreată de toate statele membre.

Declarațiile sale vin după ce ministrul polonez al apărării a declarat că Berlinul ar trebui să trimită sistemele de apărare antiaeriană cu rachete Patriot direct în Ucraina și nu în Polonia, potrivit CNN.

Rusia și Ucraina, un nou schimb de prizonieri

Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de câte 50 de prizonieri de război, după cum au declarat oficialii de la Kiev şi Moscova. Ministerul rus al Apărării a confirmat că Ucraina a eliberat 50 de soldaţi ruşi care au fost luaţi prizonieri.

„La 24 noiembrie, în urma procesului de negocieri, 50 de militari ruşi au fost restituiţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev, care se aflau în pericol de moarte în captivitate”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, potrivit CNN.

Soldaţii vor fi duşi la Moscova pentru tratament şi li se va acorda „asistenţa medicală şi psihologică necesară”, a adăugat Moscova.

Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, a anunțat, pe contul de Telegram, că Ucraina a primit 48 de soldaţi şi doi ofiţeri. Printre cei eliberați sunt infanterişti, grăniceri şi membri ai forţelor terestre.

1Am reuşit să aducem înapoi 19 apărători ai Mariupolului... precum şi 15 prizonieri (de război) de la centrala nucleară Cernobîl şi şapte de pe Insula Şerpilor”, a spus Iermak.

Situația dificilă în care luptă soldații ucraineni din prima linie

Un clip video care circulă pe rețelele de socializare prezintă condițiile dificile în care sunt nevoiți să lupte militarii ucraineni din prima linie în război. Aceștia sunt filmați într-o pauză, între două lupte, odihnindu-se într-un șanț plin de noroi și apă.

În clip, e observă unul dintre soldați care fumează, așezat direct pe pământ, dar și bocancii plin de mâl ai celui care filmează.