Război în Ucraina, ziua 202. Locuitorii au fost evacuați după bombardamente din Zhuravlevka și Nekoteievka

Război în Ucraina, ziua 202.  Locuitorii au fost evacuați după bombardamente din  Zhuravlevka și NekoteievkaSursa:Twitter

Armata ucraineană a continuat contrafensiva și a reușit să elibereze noi teritorii ocupate de ruși la începutul invaziei. Moscova ar fi încetat să mai trimită noi unități de luptă în Ucraina. Președintele Zelenski spune că nu va negocia cu Rusia. Între timp crește tensiunea la Kremlin, iar mai mulți deputați cer demisia lui Vladimir Putin. Locuitorii au fost evacuați după bombardamente din Zhuravlevka și Nekoteievka.

Update

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, i-a rugat pe locuitorii satelor Zhuravlevka și Nekoteievka, care au rămas încă în așezări, să evacuze zonele. Cele două localități sunt la mai puțin de 50 de km de orașul ucrainean Harkov.

„Astăzi am mers la Zhuravlevka pentru a vedea cu ochii mei care este situația de la graniță. Situația în sat este dificilă, dar toate serviciile sunt la locul lor: șeful, DND [garda populară voluntară], forțele de ordine și poliția de frontieră. Continuăm să îi convingem pe oamenii care au rămas încă în Zhuravlevka și Nekoteievka să își părăsească temporar casele. Și vom continua să facem acest lucru până când vor fi convinși. În viitorul apropiat, vom începe să livrăm materiale de construcție pentru a începe să închidem contururile caselor distruse și să conectăm unitățile de încălzire”, a scris el pe canalul său de Telegram, potrivit agenției ruse Tass.

Contraofensiva armatei ucrainene a lăsat Rusia fără replică. Mai mulți oficiali din Statele Unite estimează că Moscova și-a cedat în mare măsură teritoriile capturate în apropiere de Harkov. În plus, mulți soldați ruși au bătut deja în retragere și au trecut granița înapoi în Rusia, potrivit Reuters. Generalul-maior Dmitro Marșenko a declarat că forțele ucrainene au eliberat 13 localități din sudul Ucrainei.

În urma acestui eșec, Rusia l-ar fi înlăturat pe generalul-locotenent Roman Berdnikov de la conducerea Districtului Militar de Vest al armatei, scrie Inside Over.

Comandamentul militar al Federației Ruse a încetat să mai trimită noi unități în Ucraina în urma unei contraofensive ucrainene dramatice care a remodelat războiul și a zdruncinat Moscova, a declarat luni Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Nu va negocia cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru CNN că țara sa nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk" și că armata sa va lupta să recupereze toate teritoriile ocupate de ruși. A spus însă că nu poate oferi dedații despre detalii despre acţiunile operaţionale ale Forţelor armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă.

„Scopul principal al dezocupării este ca să nu i se mai permită Rusiei să continue ocupaţia foarte lentă pe care a început-o în 2014. Nu vom sta pe loc. Vom continua încetişor să înaintăm constant. Nu vom mai vorbi cu ei altfel. De îndată ce am rămâne şi am sta, ştiu că unele state ne-ar împinge spre procesul de la Minsk. Vreau ca lumea să înţeleagă, sunt lucruri diferite. O rezolvare diplomatică şi „Minsk-2-3-5-10“ sunt două lucruri diferite. Minsk este o bucată de hârtie goală pentru a oferi Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

Rusia nu recunoaște înfrângerea

Rusia nu recunoaște însă înfrângerile din ultimele zile. Potrivit Ministerului Rus al Apărării, trupele nu au fost obligate să se retragă, ci au fost regrupate pentru a întări ofensiva din zona Donețk.

Jurnalistul Seth J. Frantzman, corespondentul pentru Orientul Mijlociu al publicației Jerusalem Post, susține că Rusia nu are încă un răspuns la contraofensiva ucraineană și că va da vina pe forțele separatiste în cazul unei înfrângeri. În plus, își dorește un război de uzură în care să nu folosească întreg arsenalul militar de care dispune.

„Moscova a fost reticentă să angajeze un număr mare de trupe și avioane în Ucraina, preferând să lupte cu o mână legată la spate. Speră să distrugă Ucraina fără a fi nevoită să-i sacrifice pe rușii obișnuiți și să riște astfel să pună sub semnul întrebării conducerea președintelui Vladimir Putin.

Nu este clar dacă Rusia va reacționa la recenta ofensivă ucraineană. Preferă să folosească separatiștii pentru a lupta și apoi să îi învinovățească în cazul unei înfrângeri. Pe scurt, Rusia vrea un război ușor, în care alții să plătească prețul pentru politicile sale“, explică jurnalistul.

Petiție pentru demiterea lui Putin

Mai mulți deputați ruși cer demisia lui Vladimir Putin. Ei au inițiat o petiție care a fost semnată de 84 de deputați din toată Rusia. De asemenea, ei cer ca Duma de Stat să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea războiului din Ucraina.

„Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze”, a declarat luni, 11 septembrie, Dmitri Paliuga, deputat municipal din Sankt-Petersburg. El este cel care a inițiat această propunere. Petiţia, care nu a fost trimisă încă Dumei, a fost semnată de deputaţi ai consiliilor municipale din toată Rusia.

Printre deputaţii care au semnat petiţia se numără consilieri din Moscova şi Sankt Petersburg, precum şi primari din alte regiuni ale părţii europene a Rusiei şi din Siberia.