Războiul din Ucraina se va termina când vor dori Statele Unite și China. Fiecare superputere are planurile sale

Sursa foto: EPA/XINHUA /LI XUEREN

Doar China și președintele Chinei îl vor mai putea face pe Putin să se pună la masa negocierilor de pace, pentru a se ajunge la un rezultat acceptat de toate părțile.

În tot acest timp, SUA înarmează puternic Ucraina, și se uită de pe margine cum a doua armată a lumii, cea rusă, devine un morman de fiare vechi.

Un important analist politic de la ”Internationale Politik Quartely” a făcut o analiză din care rezultă foarte clar că SUA și China încă nu își doresc încă să facă pace în Ucraina.

Fiecare dintre cele două țări își urmărește doar propriile interese.

China vrea resurse ieftine din Rusia, în timp ce SUA activează pe mai multe planuri de acțiune.

Planurile SUA

Primul dintre ele se referă la o ”Rusie slabă” din punct de vedere militar, incapabilă să mai poată amenința Uniunea Europeană.

Al doilea interes major al SUA, este să securizeze toată Europa, de la Atlantic și până la granița Rusiei, în această zonă fiind inclusă și Ucraina, creând astfel un uriaș spațiu economic și militar.

”De fapt, războiul brutal de agresiune al Rusiei nu este în interesul Chinei. Războiul perturbă redresarea economică a Chinei după trei ani de politică zero-Covid. Și, având în vedere modul în care decurge războiul, Beijingul riscă să ajungă de partea învinșilor”, a spus analistul politic Henning Hoff.

China vrea resursele Rusiei

China încearcă să culeagă beneficiile economice de pe urma războiului și a consecințelor sale, de exemplu, cumpărând petrol și gaze la preț redus din Rusia.

În schimb, președintele Xi Jinping ar putea să își crească exporturile către Rusia într-un moment în care relațiile comerciale cu Occidentul devin mai dificile. Statele Unite consideră că acestea includ echipamente tehnice civile care ar putea fi folosite în scopuri militare.

Ca urmare, Rusia devine mai dependentă de China, ceea ce înseamnă că Beijingul are o influență asupra Moscovei pe care nimeni altcineva nu o are.

Xi l-ar putea convinge pe Putin să negocieze încetarea războiului dacă ar vrea. Dar, până acum, liderul chinez i-a arătat președintelui rus o linie roșie doar într-un singur punct: utilizarea armelor nucleare.

Dependența Rusiei este în interesul Chinei

Pe plan extern, China încearcă să acționeze ca un broker de pace în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, un plan de pace prezentat de un reprezentant al guvernului chinez la Conferința de Securitate de la Munchen, în februarie, a fost respins de guvernele occidentale.

Motivul invocat a fost că era prea vag și nu conținea un apel la retragerea trupelor rusești din Ucraina, o precondiție esențială atât pentru Kiev, cât și pentru Occident.

Pace între SUA și China vine din Europa

Atât pentru Washington, cât și pentru Beijing, războiul din Ucraina este, în cele din urmă, doar o parte a unei confruntări mai mari între două țări, una democratică și una autocratică.

”Germania și Europa vor trebui să se poziționeze mai puternic și să caute să fie solidare cu americanii în mai multe domenii decât până acum”, a mai scris Hoff.

Cu alte cuvinte, dacă nu ar fi SUA, securitatea europenilor nu ar exista, și ar fi oricând la cheremul unor lideri, cu porniri totalitare precum Vladimir Putin.

SUA, în calitate de principal susținător, au cea mai mare influență asupra Ucrainei, iar China cea mai mare (poate singura) influență asupra Kremlinului.

La un summit recent al UE, tocmai Xavier Bettel, prim-ministrul luxemburghez, a fost cel care l-a îndemnat pe Joe Biden să negocieze un plan de pace privind Ucraina cu Xi Jinping. Celelalte state ar accepta acest lucru, a spus Bettel, notează în analiza sa dw.com.