Forțele armate ucrainene sunt monitorizate de drone militare Orlan, fabricate de Rusia cu componente din Occident. Deși economia rusească este supusă unor sancțiuni drastice, companiile care produc echipamente de război apelează la diferite subterfugii ca să achiziționeze piesele de care au nevoie. Iar pentru a ocoli sancțiunile și interdicțiile aceste firme apelează la diverși intermediari care au întrevăzut o oportunitate de a face profituri uriașe.
Occidentul a supus sancțiunilor compania rusă care produce drone de tip Orlan, folosite de armată pentru a monitoriza diferite ținte de pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a oferit unora, o oportunitatea foarte tentantă de a obține profituri uriașe livrând Rusiei componentele și piesele interzise.
Fabricantul de drone a apelat la diverși intermediari prin intermediul cărora achiziționează, din Occident, toate componentele de care are nevoie. Informația a fost dată publicității de o publicație din Letonia care a realizat o investigație jurnalistică pe acest subiect, după cum transmite EFE.
„Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni şi în tot acest timp compania producătoare de drone, din Rusia, achiziţionează piese de schimb occidentale”, au constatat jurnaliștii de la portalul Vajniie Istorii, un ziar independent rus cu sediul în Letonia.
Ancheta jurnalistică a fost realizată în colaborare cu Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI).
Astfel, compania rusă Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) „este vizată de sancţiuni și, de aceea, nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China şi Rusia care îi permit să evite restricţiile”, au explicat investigatorii.
Dronele sunt fabricate cu componente occidentale
Potirvit jurnaliștilor care au realizat investigația, aceste drone, Orlan, permit localizarea și monitorizarea țintelor din Ucraina și calibrarea focului de artilerie. De asemenea, au și alte facilități care permit spionarea inamicilor, în război.
„Dronele Orlan sunt ochii şi urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor şi a echipamentelor ucrainene şi calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruia semnalul telefoanelor mobile sau difuza mesaje de propaganda”, a declarat expertul militar rus Kiril Mihailov.
Potrivit RUSI, dronele Orlan folosesc componente de la mai multe companii de tehnologie din Statele Unite, din Japonia și din Uniunea Europeană.
Vajniie Istorii a descoperit că fabrica rusă achiziţionează o parte din componentele necesare de pe piaţa digitală rusă de echipament electronic Citylink, de unde a cumpărat mărfuri în valoare de 300 de milioane de ruble (4,64 milioane de dolari) în primele cinci luni ale acestui an. Potrivit autorilor investigaţiei, principalul furnizor este compania rusă SMT-Ilogic. STTs este principalul client al SMT-Ilogic, iar profiturile pe care le aduce acestei companii reprezintă aproape 80% din câştigurile totale. În plus, fabricantul rus mai lucrează cu intermediari din Hong Kong, dar și din Statele Unite, după cum relatează EFE.