Se schimbă harta Europei! Tensiuni la granița României. Intră Ungaria în război?

Se schimbă harta Europei! Tensiuni la granița României. Intră Ungaria în război? Sursa: Arhiva EVZ

Ungaria își lasă deoparte disputele cu Ucraina în timpul războiului şi manifestă înţelegere faţă de declaraţiile critice lansate la adresa ţării, deoarece atâta timp cât se mai aud sunete de arme, toate eforturile trebuie concentrate asupra obţinerii păcii, a declarat István Grezsa, comisar ministerial, care a adăugat: Ungaria și maghiarii din Bazinul Carpatic fac tot ce le stă în putere pentru a ajuta refugiații. Însă, războiul din Ucraina va aduce și schimbări majore.

După război va fi nevoie de o altă strategie de politică naţională în Transcarpatia. "Accept cu un grad ridicat de înţelegere declarațiile liderilor Ucrainei care critică Ungaria, întrucât Rusia este în prezent în război cu vecinul nostru estic, ceea ce reprezintă o povară uriașă din toate punctele de vedere", a afirmat comisarul ministerial responsabil pentru dezvoltarea cooperării între județul Szabolcs-Szatmár-Bereg și Transcarpatia.

István Grezsa a precizat: Acest război face multe victime umane şi de altă natură, de aceea încearcă conducerea politică ucraineană să extindă conflictul. Acest lucru este realizabil din perspectiva ucraineană. Ungaria oferă, de asemenea, toată asistența umanitară celor care fug din calea războiului în Ungaria și celor care au rămas în Transcarpatia. Ungaria nu doreşte să se implice în acest război, trebuie să păstrăm pacea şi siguranţa ţării noastre, scrie magyarnemzet.hu.

Este evident că în acestă situaţie stilul, momentul, faptul că există o campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ungaria, toate acestea sunt puse în paranteză. Atâta timp cât există un război, pacea este singura alternativă pentru noi și ne vom ține de asta. Datorită acestei alternative am fost calm chiar și când am citit anumite opinii ucrainene care nu mi-au plăcut.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Stânga vrea să târască în război Ungaria”

Mult mai îngrijorătoare sunt declaraţiile stângii ungare; stânga vrea să târască în război Ungaria, aceasta fiind cea mai mare miză a alegerilor de duminică, a spus comisarul ministerial, care a mai precizat: Este un fapt real că Ungaria depune un efort supraomenesc pentru a face față afluxului de refugiați, ceea ce nu este prezentat de presa ucraineană în mod corespunzător. Toate aceste eforturi reprezintă o dovadă clară a faptului că am fost întotdeauna un vecin previzibil și bun al acestei țări uriașe.

István Gerzsa a considerat că este important de spus că se așteaptă la o catastrofă și la o criză umanitară prelungită, pe termen lung, iară Ungaria ar trebui să fie în continuare în măsură să ajute chiar și atunci când dorința de donare va scădea, când propriile noastre probleme vor apărea în prim-plan, deoarece acest război va avea grave consecinţe. István Grezsa s-a referit şi la chestiunile de politică națională, menţionând că o reconfigurare etnică a avut loc deja în această regiune.

Cu cât conflictul se va prelungi şi mai mult, cu atât se vor întoarce mai puțini oameni în Transcarpatia. De aceea, în acest județ de mărimea Ținutului Secuiesc trebuie elaborat un nou plan ungar de politică națională, unul care să țină cont și de așteptările majorității. Comisarul ministerial a mai explicat că Transcarpatia este singurul județ din Ucraina cu 603.000 de kilometri pătrați care nu a fost afectat de un atac militar şi ar fi bine să se păstreze aşa, însă în acest sens sunt necesare două lucruri: pe de o parte, armele care distrug la graniţa ungaro-ucraineană să nu ajungă în Ungaria, iar pe de altă parte, statul ucrainean să nu instaleze o țintă militară în Transcarpatia, de exemplu la aeroportul Ujgorod, care ar putea atrage atenția Rusiei.

Războiul din Ucraina a recreionat harta etnică din Transcarpatia

Între timp, ca urmare a războiului, zeci de companii mai mari se mută din Ucraina Interioară în Transcarpatia, ceea ce ar putea îmbunătăți situația regiunii subdezvoltate și ar putea ajuta la depășirea deficiențelor infrastructurale, ceea ce este în interesul ambelor țări.

În relațiile dintre Ungaria și Ucraina, Legea privind limba de stat în Ucraina este un punct nevralgic în ceea ce privește maghiarii din Transcarpatia, şi potrivit declaraţiilor liderilor ţării vecine, deocamdată nu se poate aştepta la anumite concesii, a mai declarat István Gerzsa, menţionând: Este important de precizat că, pe lângă tătarii din Crimeea, cei 150.000 de maghiari au un sistem instituțional organizat, deci este o problemă majoră ca drepturile lor lingvistice și educaționale să fie restabilite, deoarece aceste drepturi înseamnă și păstrarea culturii noastre. În timp de război nu ne ocupăm de limba maghiară, dar sunt încurajatoare toate declaraţiile conducerii ucrainene care fac ca problema limbii să devină obiectul negocierilor.