Războiul din Ucraina a produs daune climatice de miliarde de dolari. Rusia, bună de plată
- Antonia Hendrik
- 20 iunie 2024, 14:03
Războiul din Ucraina a produs cel puțin 175 de milioane de tone de emisii de dioxid de carbon, potrivit unui nou raport al „Initiative on GHG Accounting of War”. Națiunile Unite au hotărât ca Rusia să plătească despăgubiri pentru pierderile, daunele și prejudiciile cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.
Războiul din Ucraina a produs daune climatice de peste 32 miliarde de dolari
Războiul din Ucraina a generat daune climatice de peste 32 miliarde de dolari. Aceasta este una dintre constatările unui studiu. Iar emisiile de gaze în urma bombardamentelor s-au ridicat la echivalentul a 175 milioane de tone cu dioxiduș de carbon (CO2e), inclusiv metan și cel mai puternic gaz cu efect de seră - fluorura de sulf.
Această cantitate este mai mare decât volumul de emisii din Țările de Jos într-un an, punerea pe drum a 90 de milioane de mașini noi pe benzină sau construirea a 260 de centrale electrice pe cărbune.
Războiul din Ucraina a produs daune climatice de peste 32 miliarde de dolari. Sursa foto: Facebook
„Federația Rusă poate fi trasă la răspundere pentru aceste emisii și pentru daunele rezultate ale climei globale, deoarece, fără actul său de agresiune, aceste emisii cu efect de seră nu s-ar fi produs”, se arată în raport.
Rezoluția ONU din 2022 a recomandat ca țările membre să creeze un registru internațional pentru a documenta cererile de daune. Dar detaliile despre când și cum vor fi abordate nu sunt clare.
Rusia, emisii de 35,2 milioane de tone de CO2e
Potrivit jurnaliștilor de la anticoruptie.md., „activitățile militare sunt direct responsabile pentru o treime din emisiile provenite de la agresiunea rusă. Acestea au dus la emisii de 35,2 milioane de tone de CO2e (echivalent pentru dioxidul de carbon) și reprezintă o unitate de măsură din domeniu folosită pentru a descrie diverse gaze cu efect de seră de către Rusia și 9,4 milioane de tone de către Ucraina”.
Un raport din februarie, scris în colaborare cu un grup de miniștri europeni ai mediului, alți politicieni și activiști europeni, inclusiv Greta Thunberg, a cerut Ucrainei să înființeze un organism la nivel înalt însărcinat să documenteze daunele aduse mediului, iar Ucraina să urmărească cum poate recupera aceste costuri, scrie scientificamerican.com.