Războiul din Ucraina a distrus imaginea Rusiei. „Nu aveți nicio șansă”

Sursa foto: Kremlin

Cele șase luni de război au afectat armata și economia Rusiei. Analiștii de la Washington și Europa erau convinși că Ucraina va pierde bătălia repede, dar au avut parte de o surpriză. Atacurile s-au întors împotriva lui Putin.

După șase luni de la invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina, războiul a răsturnat ipoteze fundamentale despre armata și economia Rusiei.

SUA bănuia că va începe războiul, iar oficialii și analiștii de la Washington și din Europa credeau că armata mult mai mare și mai bine echipată a Rusiei va domina rapid forțele Ucrainei.

Președintele Statului Major al SUA, Mark Milley, a avertizat chiar Congresul că Kievul ar putea cădea în 72 de ore de la lansarea unei invazii. Președintele Joe Biden a declarat că ar transforma rubla în „moloz”. La Kremlin, Putin credea că autoritățile din Ucraina nu sunt în stare să lupte pentru țara lor.

Ceea ce va însemna acest lucru în cele din urmă, în contextul în care Ucraina marchează o jumătate de an de război și de independență continuă, este la fel de incert ca finalul războiului. Cu toate astea, acțiunile Rusiei au provocat o nouă extindere a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Finlanda și Suedia, până acum neutre, hotărând să se alăture alianței militare.

Slăbiciunea Rusiei

Rusia „nu este o armată egală cu cea a SUA” sau chiar cu forțele mai mici ale NATO, a declarat Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția. Războiul a arătat că „nu este capabilă să desfășoare operațiuni complexe așa cum o pot face britanicii, francezii sau israelienii, așa că, în acești termeni, nu este nici măcar o putere militară de rangul doi”.

Sursa foto: Kremlin

Ucraina a suferit pagube importante la nivelul infrastructurii, al orașelor și al localităților și a suferit numeroase pierderi militare, în timp ce conflictul a forțat milioane de oameni să părăsească țara. Cu toate astea, Volodimir Zelenski a arătat că nu renunță.

Ucraina nu renunță

„Pe 24 februarie, ni s-a spus: Nu aveți nicio șansă. Pe 24 august, noi spunem: La mulți ani de Ziua Independenței, Ucraina!” a declarat Zelenski. „Care este sfârșitul războiului pentru noi? Obișnuiam să spunem: Pace. Acum spunem: Victorie.”

Ucraina rămâne susținută de livrări de arme avansate din SUA și Europa, chiar dacă nu a demonstrat că poate câștiga războiul. Pe de altă parte, Rusia se confruntă cu mari probleme.

Previziunile privind colapsul economic al Rusiei s-au dovedit la fel de departe de adevăr, produsul intern brut scăzând cu o rată de 4% în al doilea trimestru, dar nu catastrofală, în condițiile în care prețurile în creștere ale energiei susțin veniturile bugetare. Nu mai departe de luna mai, propriul minister de finanțe al Rusiei a prognozat o contracție de 12% în acest an pentru o economie îngreunată de o avalanșă de sancțiuni internaționale, potrivit bloomberg.com